Reteaua Corect

Studiu: Laptele ne-a făcut pe noi mari, la propriu

Scris de newsreporter in 22 ianuarie 2023 la 11:35, in ScIT. 483 vizualizari Intra in discutie Taguridiversitate, hrana, lapte, mari, masa corporala, pnas, studiu shortlinkhttp://crct.ro/nAMm

Un studiu recent publicat în PNAS susține omenirea a cunoscut o schimbare dramatică acum circa 7.000 de ani, schimbăriile varrind în funcție de zona geografic până acum vreo 2.000 de ani. Este vorba de consumul de lapte și de produse lactate, care ar fi avut efecte nebănuite asupra strămoșilor noștri, implicit a noastră, scrie HotNews.

Studiul, realizat de o echipă internațională formată din 16 specialiști, a avut în vedere nu mai puțin de 3.507 schelete umane, din 366 de situri arheologice de pe tot globul, toate acoperind intervalul de acum 25.000 de ani și până în prezent.

Datele arată că populația din Eurasia și Africa de Nord-Est ar fi cunoscut o scădere în înălțime, fapt pus pe seama apariției agriculturii și a reducerii diversității hranei. Ideea este că nici agricultura asta nu a prins peste tot. Nu toate culturile dădeau același randament în zone geografice diferite.

Atunci, oamenii s-au orientat către o altă sursă de hrană, respectiv domesticirea și creșterea animalelor. De aici și consumul de lapte și produse lactate. Interesant este că acolo unde s-a pus accentul pe asemenea activități, s-a observat o creștere a masei corporale a celor implicați.

Asta vine de la faptul că oamenii au dezvoltat abilitatea de a digera lactoza, iar astea le-a adus nu doar un surplus de energie, ci și o creștere a masei corporale. Asta se poate vedea și azi în nordul Europei, acolo unde mult mai multe persoane sunt tolerante la lactoză, față de cele din sudul Europei.

Un alt aspect interesant, de studiat în viitor, este acela că oamenii începuseră să își reducă masa corporală încă dinainte de apariția agriculturii, acum 15.000 de ani, după cum subliniau autorii studiului. Nu se știe clar ce anume a generat astfel de schimbări, dar se speculează că totul ar fi plecat de la o reducere semnificativă a diversității hranei, fapt care ar fi dus inclusiv la inventarea agriculturii.

HotNews

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.