Reteaua Corect

Studiu: Dispariția misteriosului tigru tasmanian ar fi fost provocată de secetă

Dispariția tigrului de Tasmania de pe continentul australian a fost probabil provocată de secetă și nu de vânătorii aborigeni sau de câinii sălbatici, au anunțat joi oamenii de știință, citați de AFP, relatează Agerpres.

Misteriosul marsupial, cunoscut și sub denumirea de Thylacinus, era odinioară foarte răspândit în Australia. El a dispărut însă total de pe continent în urmă cu circa 3.000 de ani.

Thylacinus a rezistat pe insula Tasmania, în sudul Australiei, până în 1936. La acel moment, ultimul specimen cunoscut a murit într-o grădină zoologică din Hobart. Ceilalți tigri tasmanieni de pe insulă au fost exterminați în urma vânării intensive.

Pe continent, oamenii de știință estimau până acum că animalul a fost victima câinilor sălbatici, sau dingo, aduși de navigatori în urmă cu aproape 3.500 de ani. Dar în Tasmania nu au existat niciodată câini dingo, notează AFP.

O altă teorie sugera că vânătorii aborigeni i-au venit de hac tigrului de Tasmania, unul dintre animalele cele mai mitice din Australia.

Unii refuză să creadă că marsupialul, care seamănă cu un câine și are dungi pe spate, a dispărut cu adevărat. Aceștia îi semnalează cu regularitate prezența pe site-uri dedicate, dar semnalările nu au putut fi verificate.

Un studiu publicat în această săptămână de Journal of Biogeography și realizat plecând de la ADN-ul din bucăți vechi de oase fosilizate și din specimene de muzeu, a ajuns la concluzia că dispariția lor pe continent a avut loc, probabil, din cauza secetei.

Cercetătorii Centrului ACAD din universitatea din Adelaide au creat cea mai importantă bază de date ADN privind tigrul tasmanian existentă până în prezent, cu 51 de noi secvențe din genom, și s-au folosit de ea pentru a studia evoluția populațiilor de-a lungul istoriei.

"ADN-ul vechi ne spune că extincția a fost rapidă pe continent, fiind rezultatul unor factori instrinseci precum endogamia și pierderea diversității genetice", scrie Lauren White în studiu.

Până la 3.000 de ani urmă, o populație importantă și diversificată de tigri trăia în sudul Australiei. Apoi, secetele provocate de sistemul meteorologic El Nino au decimat probabil populația, potrivit cercetătorilor.

"S-au găsit și semne ale scăderii populației și pierderii diversității genetice în Tasmania în aceeași perioadă", explică Jeremy Austin, director adjunct al ACAD.

"Tasmania trebuie să fi fost protejată într-o anumită măsură de această climă mai caldă și mai uscată de abundența mai mare a ploilor, dar se pare că și această populație a suferit efectele El Nino înainte de a depăși situația", adaugă el.

Curentul ecuatorial El Nino este periodic și provoacă creșteri de temperaturi în Oceanul Pacific. În Australia, el poate provoca secetă în locuri în mod normal caracterizate de umezeală.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.