Reteaua Corect

Studiu: Consumul de marijuana afectează grav creierul adolescenților

Scris de newsreporter in 28 noiembrie 2023 la 08:50, in ScIT. 406 vizualizari Intra in discutie Taguriadolescenti, creier, marjuana, studiu shortlinkhttp://crct.ro/nCgx

Într-un efort de a înțelege implicațiile consumului de marijuana asupra dezvoltării creierului adolescenților, cercetătorii de la Johns Hopkins Medicine (SUA) au descoperit modificări alarmante în celulele imune ale creierului, relatează Șiripesurse.

Potrivit Earth.com, descoperirile lor sugerează că THC, compusul psihoactiv primar din marijuana, poate avea efecte dăunătoare asupra acestor celule – care sunt cruciale pentru creșterea creierului adolescenților.

Echipa, condusă de dr. Atsushi Kamiya, s-a concentrat pe efectele THC asupra celulelor microgliale. Microglia, un subset specializat de celule imune situate în sistemul nervos central, joacă roluri esențiale în comunicarea neuron-la-neuron, răspunsul imun și dezvoltarea generală sănătoasă a creierului.

În anii adolescenței, celulele microgliale sunt deosebit de importante. Ele ajută la maturizarea creierului, impactând funcțiile sociale și cognitive prin tăierea sinapselor și eliberarea de transmițători chimici.

Cercetătorii au teoretizat că orice modificare structurală a acestor celule ar putea perturba sistemul complex de cablare și mesagerie al creierului, în special la adolescenți.

Pentru studiu, specialiștii au folosit șoareci modificați genetic care reflectau riscurile genetice umane pentru tulburările psihiatrice. Alături de un grup de control de șoareci normali, ambelor seturi li s-au administrat fie injecții zilnice cu THC, fie o soluție salină benignă.

După 30 de zile de injecții și o perioadă de repaus de trei săptămâni, au fost efectuate teste comportamentale pentru a evalua dezvoltarea psihosocială a șoarecilor.

Studiul a arătat că șoarecii expuși la THC au suferit o creștere a apoptozei microgliale, o formă de moarte celulară programată. Mai mult, șoarecii modificați genetic tratați cu THC au prezentat o reducere cu 33% mai mare a celulelor microgliale în comparație cu șoarecii normali injectați cu THC.

Cortexul prefrontal al creierului, care este responsabil pentru memorie, comportament social și luarea deciziilor, a fost regiunea cea mai afectată.

Echipa a concluzionat că o scădere a microgliei sănătoase ar putea crește semnalizarea și comunicarea celulară anormală. Sprijinind această teorie, șoarecii modificați genetic expuși la THC au obținut un scor cu 40% mai mic la testele de memorie socială decât omologii lor injectați cu soluție salină.

Potrivit cercetătorilor, următorul pas pentru aceste studii este de a identifica exact modul în care anomaliile microgliale afectează funcția neuronilor la nivel molecular. Dintr-o perspectivă clinică, ei speră să folosească aceste constatări pentru a explora modul în care expunerea la marijuana contribuie la schizofrenie și alte tulburări psihiatrice.

Acest studiu a fost finanțat de National Institutes of Health, Mitsui Sumitomo Insurance Welfare Foundation, Brain & Behavior Research Foundation și Korea Brain Research Institute.

Studiul este publicat în revista Nature Communications.

Șiripesurse

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.