Reteaua Corect

Strămoșul lui Lucy - Descoperire arheologică excepțională în Etiopia

Scris de newsreporter in 29 august 2019 la 11:25, in ScIT. 128 vizualizari Intra in discutie TaguriAustralopithecus Anamensis, etiopia, hominid, Lucy, MRD shortlinkhttp://crct.ro/nuV9

În Etiopia, la doar 55 km de locul unde a fost descoperită celebra fosilă Lucy, a ieșit la iveală un craniu de hominid de acum 3,8 milioane de ani, craniu excelent conservat. Fosila este parte din genul Australopithecus Anamensis, specia cea mai veche din genul Australopithecus, iar cei care l-au descoperit spun că nu credeau vreodată să vadă așa ceva. Descoperirile de fosile de hominizi ce au trăit acum mai bine de 3,5 milioane de ani sunt extrem de rare și cea ce acum permite oamenilor de știință să afle cum arătau hominizii de atunci, cu ce se hrăneau și cum trăiau, scrie HotNews.ro.

Fosila a fost descoperită în 2016 și oamenii de știință au publicat acum, în revista Nature, concluziile analizelor. Fosila, denumită MRD, aduce lumină asupra unei perioade esențială pentru evoluția care a dus, milioane de ani mai târziu, la apariția primilor oameni moderni. Lucrarea poartă titlul ”A 3.8-million-year-old hominin cranium from Woranso-Mille, Ethiopia”

Această specie apărută acum 4,2 milioane de ani - Australopithecus Anamensis - este considerată strămoșul direct al Australopithecus afarensis din care cel mai celebru ”reprezentant” este fosila Lucy, descoperită în 1974 tot în regiunea Afar din Etiopia. Diferența este că Lucy datează de acum 3,2 milioane de ani, iar MRD este cu 600 de milioane de ani mai veche.

 

Însă pentru că este vorba de o perioadă atât de îndepărtată, descoperirile au fost foarte rare. Tocmai de aceea, cea anunțată acum are o valoare excepțională.

”Este o descoperire pe care o poți face o dată în viață și nimic nu este mai grozav ca asta (...) Este vorba de cel mai complet craniu al unui strămoș al omului și de o fosilă mai veche de 3 milioane de ani”, spune unul dintre cercetători, Yohannes Haile-Selassie care povesește că a sărit în sus de bucurie, la propriu, după ce și-a dat seama ce a găsit.

Sursa: Revista Nature
Maxilarul, lobii frontali și parietali, fosa nazală și orbitele ochilor, toate sunt incredibil de bine conservate, deși au trecut 3,8 milioane de ani, spun cercetătorii.

Până acum se găsiseră doar rămășițe de mici dimensiuni, fragmente de dinți și de mandibulă din indivizii speciei Australopithecus anamensis. Descoperirea de acum înseamnă că se pot afla mult mai multe despre indivizii speciei: ce mâncau, cum arătau, cât de mare era creierul.

Craniul a fost descoperit la 550 km nord-est de capitala Addis Abeba și estimările de până acum indică faptul că indivizii acestei specii aveau cam 1,5 metri înălțime. Despre MRD de acum nu s-au oferiut estimări.

Mai este un aspect important: craniul MRD datează de acum 3,8 milioane de ani și până acum se credea că specia Anamensis a dispărut în urmă cu 3,9 milioane de ani. Afarensis, specia din care face parte și celebra fosilă Lucy, ar fi apărut acum 3,9 milioane de ani, iar cercetătorii pot înainta o teorie cum că cele două specii au fost contemporane ”măcar” câteva zeci de mii de ani, în timp ce până acum teoriile indicau că s-ar fi succedat.

”Faptul că aceste două specii apropiate s-au suprapus atât temporal, cât și spațial, aduce noi întrebări, cum ar fi dacă erau în competiție pentru resurse sau teritorii”, spune Stephanie Melillo, unul dintre semnatarii lucrării. ”Aici vedem faptul că evoluția noastră nu a fost caracterizată de o transformare liniară de la o specie la alta”, adaugă Haile-Selassie.

Datarea a fost posibilă prin analiza mineralelor din straturile de roci vulcanice care se găseau în zona săpăturilor.

Pe scara evoluției, intervalul când strămoșii oamenilor au început să se îndepărteze de stadiul de cimpanzeu a fost acum 6-7 milioane de ani. Apoi, de-a lungul milioanelor de ani, a apărut mersul biped, fața a devenit mai plată și hominizii au dezvoltat creiere mai mari, de-a lungul succesiunii speciilor. Homo Sapiens, primul om în adevăratul sens al cuvântului, a apărut acum aproximativ 300.000 de ani, în Africa.

Surse: Reuters, National Geographic, Cleveland Museum of Natural History

Sursa: HotNews

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.