Reteaua Corect

Strămoşul cangurului se căţăra în copaci

Scris de newsreporter in 25 martie 2021 la 09:10, in ScIT. 455 vizualizari Intra in discutie Taguricangur, catarare, catarat, copaci, Natalie Warburton shortlinkhttp://crct.ro/nxAc

Analiza unor fosile ale unei specii dispărute de cangur, care a trăit în urmă cu aproximativ 50.000 de ani într-o câmpie australiană care în prezent este lipsită de copaci, a relevat abilităţi uimitoare de căţărare, conform unui studiu publicat miercuri, citat de AFP, relatează Știripesurse.

Această descoperire, descrisă miercuri în Royal Society Open Science, a fost realizată în urma unei noi analize a fosilelor de canguri mici, descoperite în imensa câmpie aridă din Nullarbor ("fără arbori", în latină), în sud-vestul Australiei, scrie Agerpres.ro.

Paleontologii au analizat două schelete aproape complete - unul de sex masculin, unul de sex feminin - clasificate din greşeală sub numele "Wallabia kitcheneri" şi le-au reclasificat în subgenul recent denumit "Congruus kitcheneri", o specie dispărută.

Studiind morfologia acestui animal - aducţie puternică a membrelor anterioare şi posterioare, membre puternice, cu gheare curbate - cercetătorii au dedus că marsupialul de 40 de kilograme era adaptat pentru urcarea în copaci şi deplasarea lentă între aceştia.

O curiozitate biologică, deoarece Congruus kitcheneri nu era în sine un cangur arboricol, precum Dendrolagus, un văr îndepărtat al marsupialelor care populează în prezent pădurile din Noua Guinee; dintre cele şaizeci de specii de astăzi de canguri, wallaby şi alţi marsupiali din familia Macropodidae, toate au evoluat pentru a se deplasa prin sărituri pe pământ.

"Îmi amintesc că mă uitam la oasele membrelor anterioare şi posterioare, cu acele gheare mari curbate şi i-am spus colegului meu: "probabil că n-o să mă crezi, dar cred că animalul urca în copaci!", a povestit Natalie Warburton de la Centrul de Cercetare a Ecosistemelor de la Universitatea Murdoch din Perth, Australia.

Ceea ce a determinat acest animal să dezvolte astfel de abilităţi rămâne de elucidat. "Căţărarea în copaci trebuie să fi necesitat multă energie şi muşchi puternici pentru urcare", a declarat cercetătoarea pentru AFP, adăugând: "Probabil că existau resurse de hrană foarte bune în copaci pentru a merita efortul".

Potrivit lui Warburton, descoperirea "ne spune, de asemenea, că habitatul şi mediul din regiune din ultimii 50.000 până la 100.000 de ani erau foarte diferite de ceea ce este acum", o câmpie cu un climat aproape deşertic.

Fosilele au fost descoperite în grotele Thylacoleo, numite după "leul marsupial", o specie dispărută de mamifere marsupiale carnivore care au populat regiunea în urmă cu aproape două milioane de ani şi au dispărut în acelaşi timp cu cangurul căţărător.

Știripesurse

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.