Reteaua Corect

Turcii au un nou tip de avion de cercetare fara pilot

Scris de ana.soviany in 07 ianuarie 2011 la 11:52, in Stiinta. 16 vizualizari Intra in discutie Tagurianka, avion, pilot, turcia shortlinkhttp://crct.ro/naGY

Dupa ce SUA a refuzat cererea de inzestrare a Turciei cu avionul fara pilot MQ-1 Predator, industria aeronautica turca a scos pe piata propriul aparat Anka, la concurenta cu cel american.

ANKA, primul avion fara pilot din categoria MALE (Medium Altitude Long Endurance), realizat de TAI ( Turkish Aerospace Industries ) a inceput programul de testare. Zborul inaugural a avut loc pe 30 decembrie 2010 la ora locala 15:45 si a durat 14 minute, a anuntat cotitianul Hurriyet. In cadrul programului Anka, au fost realizate 3 prototipuri identice care executa evaluarea in zbor a sistemului. 

Anka are anvergura de 17 m, lungimea fuselajului de 10 m, un plafon practic de 9.100 m si o viteza de croaziera de 220 km/h. Poate zbura 24 de ore fara intreruptere, fiind dotat cu instalatie de degivrare si instalatie de climatizare pentru aparatura de la bord. Motorul este Mercedes-Benz de 155 C.P. racit cu apa si modificat pentru a fi montat pe avioane de catre firma Thielert. Structura de rezistenta, invelisul fuselajului, aripilor si suprafetelor de comanda sunt realizate din materiale carbon-compozite, care spre deosebire de aluminiu absoarbe energia electromagnetica din undele radar, facindu-l greu de descoperit. Trenul de aterizare este complet escamotabil.  Avionul cintareste la decolare 1.600 kg, putind acrosa variante modulare de armament precum proiectile reactive Roketsan ghidate pe fascicol laser, rachete antitanc indigene UMTAS. Greutatea armamentului acrosat este de 200 kg.

Prezentarea tehnica a avionului Anka

Aparatul are montata la bord inteligenta artificiala, care-i permite sa zboare autonom, fara comenzi date de un pilot de la distanta, poate gasi singur bazele aeriene proprii inmagazinate in memorie si poate executa in regim automat aterizari de urgenta. Avionica se bazeaza pe un computer FMS (Flight Management System) care integreaza informatii de la senzorii de zbor ( de presiune pentru viteza si inaltime, de pozitie GPS/INS, etc ), de la cei de comunicatii si identificare IFF si de la interfata de control a misiunii. 

Anka poate executa misiuni de cercetare ziua si noaptea in orice conditii meteo, descoperind, identificind, urmarind si la nevoie atacind tinte fixe si in miscare. Echipamentul de cercetare electrono-optic este de tipul AselFLIR 300T si include camera in spectrul vizibil si infrarosu, telemetru laser si proiector laser pentru dirijarea armamentului. Ca si pe MQ-1 Predator este montat un radar SAR (Synthetic Aperture Radar). Expertii turci apreciaza ca Anka este net superior aparatului Heron al israelienilor si se apropie de MQ-1 Predator al armatei SUA. Avionul Anka este esteptat sa intre in dotarea armatei turce incepind din acest an.

 (Valentin Vasilescu)

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.