Reteaua Corect

Tratament nou pentru schizofrenie

Scris de vasile.decu in 14 ianuarie 2011 la 11:21, in Stiinta. 284 vizualizari Intra in discutie Taguridan prelipceanu, schizofrenie, tratament, victor marinescu shortlinkhttp://crct.ro/nb9D

Schizofrenia, boala care afecteaza 80.000 de romani si 1% din populatia lumii, ar putea avea acum un nou tratament care reprezinta un progres semnificativ pentru pacienti, medici si asistenti, oferind o alternativa comoda si mai putin invaziva, intrucat medicamentul este injectat in brat.

Testele de memorie arata reducerea activitatii metabolice in lobii frontali (rosu) si cresterea anormala a activitatii dopaminice in corpii striati (verde). Testele de memorie arata reducerea activitatii metabolice in lobii frontali (rosu) si cresterea anormala a activitatii dopaminice in corpii striati (verde).

"Introducerea formei cu administrare in muschiul deltoid (brat) a medicamentul (rispolept consta) face ca tratamentul sa devina mult mai prietenos. In reprezentarea pacientului, medicamentul devine comparabil cu un banal vaccin, ceea ce este un element in plus de crestere a aderentei la tratament", arata profesorul universitar doctor Dan Prelipceanu, intr-un comunicat de presa citat de Mediafax.

Lipsa aderentei la tratament reprezinta unul dintre cele mai provocatoare aspecte in schizofrenie, in conditiile in care majoritatea pacientilor intrerup tratamentul in primul an si, ca urmare, boala se agraveaza si este necesara reinternarea, a precizat medicul.

"Administrarea in deltoid (brat) aduce o mai mare usurinta in administrare; flexibilitatea optiunii pacientului privind locul injectiei in conditiile unei eficacitati terapeutice echivalente este insotita de o posibila reducere a stigmei asociate cu vechile tratamente. Aceste aspecte noi se adauga calitatilor deja cunoscute ale preparatului - riscul mai mic al recaderilor prin asigurarea unui tratament cu actiune prelungita, tradus prin scaderea numarului de internari in spital si scaderea costurilor totale de ingrijire a bolii precum si sansa unei functionari mai bune", a explicat medicul Victor Marinescu.

Potrivit statisticilor, 1% din populatia lumii si 80.000 de romani sufera de schizofrenie - o afectiune cerebrala grava si, de cele mai multe ori, cronica, ce afecteaza capacitatea persoanei de a gandi clar, de a relationa cu ceilalti si de a diferentia realitatea de imaginatie.

Boala apare de obicei in adolescenta sau in jurul varstei de 20 de ani, desi simptomele pot sa nu fie evidente imediat, si necesita tratament pe termen lung sau pe durata intregii vieti, cu medicamente antipsihotice.

Primul antipsihotic atipic cu actiune prelungita care se administreaza in brat este in prezent disponibil in Romania pentru tratamentul schizofreniei la pacientii stabilizati in prezent cu antipsihotice administrate oral.

Medicamentul (risperidona) este un antipsihotic atipic cu actiune prelungita, administrat la interval de doua saptamani prin injectare fie in muschiul deltoid al bratului, fie in muschiul gluteal al fesei. Noul loc de injectare, in muschiul deltoid, ofera pacientilor si profesionistilor din domeniul sanatatii mai multe posibilitati de a alege tratamentul pentru schizofrenie.

Reducerea la minim a riscului de recadere, mai ales in primii trei-cinci ani dupa diagnosticarea schizofreniei, este esentiala, deoarece recaderile repetate in aceasta perioada pot determina inrautatirea prognosticului afectiunii.

Costurile sociale ale recaderii sunt semnificative, aceasta fiind asociata cu un risc crescut de spitalizare si care poate avea un impact considerabil asupra respectului de sine si calitatii vietii persoanei prin intreruperi ale educatiei sau serviciului si prin perturbarea vietii familiale si sociale.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.