Reteaua Corect

Tehnologia 3D, periculoasa pentru copii

In ciuda efectelor vizuale impresionante care vor transforma, potrivit semnelor, tehnologia 3D intr-un succes comercial, invandand sufrageriile din intreaga lume, specialistii atrag atentia ca monitoarele 3D sunt foarte periculoase pentru copii, putand provoca dureri de cap, ameteli si chiar defecte de vedere permanente.

Oricat de impresionanta, consola de jocuri 3DS a Nintendo este periculoasa pentru copii. Oricat de impresionanta, consola de jocuri 3DS a Nintendo este periculoasa pentru copii.
Sursa imagine: snsfox.com

Pericolul tehnologiei 3D pentru cei mici a fost deja recunoscut de producatorul japonez Nintendo, care i-a avertizat pe parinti, la finalul anului trecut, sa nu lase pe mana copiilor sub 6 ani noile console de jocuri 3DS, care vor ajunge pe piata din SUA in martie.

Chiar daca isi prezinta inventia drept una revolutionara, deoarece utilizatorii nu au nevoie de ochelari speciali pentru a percepe efectele vizual 3D, Nintendo a precizat ca noua sa consola de jocuri ar putea provoca defecte permanente de vedere la copiii cu varste mici.

Din pacate, nu exista studii suficiente pentru a determina exact pericolele, deja sesizate, ale tehnologiei 3D actuale - o prioritate tinand cont de viteza cu care apar noi si noi modele de televizoare si monitoare 3D, pentru a profita de entuziasmul de pe piata. In 2010 au fost deja vandute 3,2 milioane de televizoare de acest tip, la nivel global, pentru acest an fiind estimat un volum de 18 milioane de unitati si un nivel de peste 91 de milioane pana in 2014, scrie PhysOrg.

Desi exista numeroase imbunatatiri si adaptari in functie de noile descoperiri privind felul in care creierul uman percepe imaginile, conceptul tehnologiei 3D este acelasi: ecranul afiseaza doua imagini suprapuse, percepute separat de ochii nostri, creierul recombinandu-le pentru a reconstrui o imagine 3D. Regula vederii umane este ca vederea celor doua ochi se aliniaza in cazul obiectelor apropiata si se detaseaza pentru cele de la distanta. In cazul imaginilor 3D insa, ochii nostri au probleme in anularea iluziei apropiere/distanta, iar cu cat este mai complex un efect vizual, cu atat este mai mare "conflictul perceptiei".

Compania americana VSP, un asigurator medical specializat in afectiuni de vedere, le recomanda parintilor sa se asigure ca cei mici iau pauze frecvente de la monitoarele 3D, folosind regula 20/20/20: la fiecare 20 de minute, indreapta-ti vederea catre obiecte aflate la distanta de circa 20 de mtri, pentru circa 20 de secunde.

Regula este veche, aplicata deja de cei care petrec mult timp in fata calculatoarelor, si este nevoie de o analiza separata pentru noile tipuri de monitoare 3D. Pana atunci, parintii (dar si utilizatorii adulti) sunt sfatuiti sa nu ignore semnele efectelor negative asupra vederii: ochi inrositi, frecat la ochi sau probleme in urmarirea exacta a unui text, prin sarirea unor randuri sau cuvinte. In plus, copiii nu trebuie sa stea prea aproape de ecrane, fie ca imaginile sunt 2D sau 3D. 

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.