Reteaua Corect

Tarile in care se nasc cei mai multi gemeni, identificate de cercetatori

Oameni de stiinta nu au avut pana acum o imagine de ansamblu privind frecventa nasterilor de gemeni pe intinsul globului. Problema a fost recent rezolvata de un nou studiu international, care a reusit sa contorizeze fenomenul, si sa identifice tarile in care se nasc cei mai multi gemeni. Rezultatele cercetarii ar putea sa contribuie totodata la intelegerea factorilor care favorizeaza sarcina si nasterea de copii gemeni, relateaza LiveScience.

Sursa imagine: livescience.com.jpg

Cercetatorii implicati in proiect au constatat ca Africa Centrala detine recordul in ceea ce priveste nasterile de gemeni, in timp ce Asia sau America Latina se situeaza la polul opus. Mai precis, Benin, o tara din Africa Centrala stabileste recordul printr-un numar de 27,9 nasteri de gemeni dintr-un total de 1000 de nasteri.

Gemenii au fost dintotdeauna un subiect fascinant regasindu-se in mitlogie, astrologie, literatura. Stiinta a folosit informatiile despre gemeni in explicarea relatiei dintre ereditate si influentele mediului; intrucat gemenii sunt identici ereditar, ei ilustreaza cel mai bine influenta mediului asupra fiecarui individ, in mod particular.

Sa numaram gemenii!

Pana acum nu a existat o viziune unitara asupra numarului de gemeni din intreaga lume. Astfel de sisteme de contorizare au existat doar in tarile dezvoltate, cu un bun sistem de inregistrare a nasterilor.

Recent, s-a creat insa o baza de date extinsa pentru 76 de tari in curs de dezvoltare, fiind cea mai ampla de pana acum. Baza de date contine informatii colectate de la aproape 1,4 milioane de femei, despre aproximativ 2,5 milioane nasteri.

Rata medie a nasterilor gemelare, rezultata in urma acestor informatii este de 13,6 nasteri de gemeni din 1000 de nasteri, raportat la datele unor tari ca SUA, Australia si multe tari europene. Acestea au o medie cuprinsa intre 9 si 16 nasteri de gemeni la 1000 de nasteri.

Punctul fierbinte al nasterilor de gemeni este insa in Benin, tara central africana, unde se inregistreaza 18 nasteri de gemeni la mia de nasteri. Aceasta frecventa crescuta pare a fi corelata cu grupul etnic Yoruba, care se regaseste si in Nigeria si in Togo, a declarat pentru LiveScence Jeroen Smits, sociolog si economist la University Nijmegen din Olanda.

La polul opus se afla Asia si America Latina, cu o rata a nasterilor de gemeni de aproape 8 nasteri gemeni la 1000 de nasteri. Exceptia este reprezentata de Insulele Caraibe – Haiti, cu 14 nasteri de gemeni la mia de nasteri – explicatia fiind prezenta multor descendenti ai africanilor.

De ce sunt mai multi gemeni in unele regiuni?

Diferentele dintre variatiile numarului de gemeni raportat la diferite regiuni ale lumii ramane inca un mister. Cercetarile anterioare arata ca nasterile gemenilor identici au o rata constanta de 3,5 pana la 4 nasteri la 1000 de nasteri, pe intreg globul. Diferentele sunt date de media nasterilor gemenilor neidentici.

Factorul-cheie evidentiat pana acum pare a fi varsta mamei. Numarul de sarcini avute de mama inainte de sarcina gemelara pare a fi important, precum si fumatul, folosirea contraceptivelor si foarte interesant, inaltimea – cu cat este mai inalta o femeie, cu atat mai probabil este sa dezvolte o sarcina gemelara. In plus pare a fi implicata si o componenta ereditara in sarcina cu gemeni neidentici care se transmite pe linie maternala.

Noua baza de date ofera multe oportunitati pentru viitoare cercetari in ceea ce priveste motivele diferentelor dintre numarul nasterilor de gemeni pe intreg globul, cu accent pe studiul grupurilor entice din Africa, a declarat Smits.

“Daca exista o asociere cu obiceiurile alimentare, asa cum s-a sugerat, sau cu alte caracteristici si circumstante ale vietii, acestea vor iesi la iveala analizand variatiile dintre grupuri si regiuni," a declarat Smits pentru LiveScience.

Studiile anterioare au aratat ca rata nasterilor de gemeni a variat considerabil pe parcursul dezvoltarii unei natiuni, descrescand considerabil de la 12 nasteri gemelare la 1000 de nasteri in anii ’20, la 10 astfel de nasteri in anii’70 si urcand din nou la aproape 16 nasteri in 2000. Fenomenul a fost corelat cu varsta la care femeile puteau avea copii, avand in vedere si noile tehnici de fertilizare. Cu toate acestea, noile cercetari nu indica schimbari la o scara mai mare in sens crescator sau descrescator.

Cercetarile au avut in vedere doar nasterile de gemeni vii. Dar cum in Africa, rata mortalitatii in timpul sarcinii este crescuta, se poate formula ipoteza existentei unui numar si mai mare de sarcini gemelare existente decat cele observate, a precizat Smits. 

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.