Reteaua Corect

Surpriza de Craciun de la rusi: bombardiere SU-34

Primele 4 avioane Su-34 au sosit, pe 25 decembrie, la baza aeriana Gvardeyskoye din Crimeea, localizata la 70 km nord de Sevastopol, sediul escadrilei 43 bombardament din subordonea diviziei 30 navale (flota Marii Negre).

Bombardierul SU-34 la aterizare. Bombardierul SU-34 la aterizare.

Aceste aparate formeaza primul lot de 22 de avioane Su-34 care urmeaza sa inlocuiasca cele 18 bombardiere Su-24 M si cele 4 Su-24MR de recunoastere si ELINT (Electronic Intelligence). Avioanele fac parte dintr-un lot mai mare de 70 de Su-34, comandate de armata rusa la fabrica Chkalov din Novosibirsk. Restul de 48 de Su-34 din acelasi lot, au fost repartizate regimentului 959 bombardament de la baza aeriana Eisk, amplasata pe malul vestic al marii de Azov, la 200 km nord de Novorossyisk, care actioneaza si el in sprijinul comandamentului strategic Sud, din care face parte flota Marii Negre.

Potrivit noii Doctrine Militare a Federatiei Ruse (editie 2010), cel mai mare pericol la adresa securitatii militare a Federatiei Ruse il constituie extinderea NATO si apropierea infrastructurii militare a acestei organizatii regionale de Rusia, cu precadere instalarea unor scuturi antiracheta in regiunile adiacente zonei de influenta ruse. In cea de-a doua parte a textului doctrinei sunt enumerate prioritatile si masurile care vor fi luate pentru dezvoltarea potentialului militar rus, cu precadere in directia reducerii handicapului dotarilor militare invechite. Trebuie mentionat ca Federatia Rusa are deja operationale 2 radare antibalistice pe litoralul marii Negre. Cel de tip Krona de la Zelenchukskaya (100 km est Soci) si cel de tip Voronezh (in gama decimetrica) de la Armavir (150 km est Novorossyisk).

Rusii au primit incuviintarea ucrainienilor pentru reactivarea radarului anti-balistic de la Sevastopol (operat acum de ucrainieni) si a celui de la Mukachevo din Ucraina (situat la 70 km nord de Satu Mare), dezafectat cu cativa ani in urma.

Misiunile de baza ale lui Su-34: sprijin apropiat, interdictie aeriana, cercetare si bruiaj

Cunoscut initial ca Su-27KUB (Korabl’niy Uchebno-Boyeviy), avionul cu doua locuri cot-a-cot SU-34 din generatia 4+ a zburat pentru prima data in 1999. Cantarind 45 t, Su-34 transporta 8 t de armament cu o viteza maxima de Mach 1.8, avand un plafon practic de 18.000 m si o raza tactica de 4.000 km. Poate fi alimentat in aer si executa manevre stranse, cu viteza mare, la rasul solului, ajutat de echipamentul TERCOM (Terrain Contour Matching) si de ampenajele frontale de tip canard. Ca performante, el este net superior avionului american F-15 E si foarte apropiat de F-111.

RIA Novosti a relatat ca, in iunie 2010, avioanele Su-34 au fost folosite pentru prima data de armata rusa in aplicatia "Est-2010". In cadrul aplicatiei, un Su-34 prevazut cu 3 rezervoare suplimentare de cate 3.000 litri a decolat de pe aerodromul de la Lipetsk din sudul Moscovei si a zburat 8 ore fara escala, parcurgand 6.000 km, pana in regiunea Habarovsk din extremul Orient. Spre deosebire de Su-24 M, care nu depaseste 3.000 km nealimentat in aer.

Avionul Su-34 are printre misiunile de baza interdictia aeriana (bombardament la distante medii pentru intreruperea aprovizionarii sau a afluirii trupelor inamice din adincime ), pentru care varianta de inarmare este simpla : 36 bombe FAB-250 (250 kg). Pentru a se apara  de avioanele de vinatoare inamice, Su-34 foloseste tunul GSh-301 calibru 30 mm, 8 rachete aer-aer cu raza medie de actiune R-73 Archer sau R-27 BVR si R-77 pentru dogfight.

Centrala de conducere a focului ( SUV-34 ) integreaza un aparat electro-optic/infrarosu-laser de ochire OEPS/OLS-34 IRST, un radiotelemetru RLPK-34, conectat la radarul SAR (synthetic aperture radar) de tip Leninets B004, la sistemul de navigatie PNK-10 (FLIR), la echipamentul de bruiaj pentru autoprotectie si la aparatura de identificare IFF, prin intermediul computerului digital Ts-100.

Pentru strapungerea linei frontului la joasa inaltine, in regim de navigatie (terrain-following radar), radarul afiseaza pe ecran harta terenului survolat, similar lui AN/APQ-164, de pe bombardierul american B-1B, detectand tinte terestre cu suprafata mare de reflectie de la distanta de 200-250 km, pe cele de mici si medii de la 75-150 km. In regim GMTI, Su-34 este capabil sa selecteza tintele in functie de viteza, descoperind si atacand cu armamentul de bord un vehicul mascat, numai pentru ca se afla in miscare.

Dirijarea intregii game de armament inteligent (bombe si rachete cu cap de dirijare laser, infrarosu, TV, GPS), se realizeaza cu ajutorul turelei de senzori Sapsan (construita dupa licenta Thales-Damocles). Receptorul de iradiere radar este de tip L150 Pastel digital si lucreaza in mod automat cu componentele statiei de bruiaj de autoprotectie KNIRTI (SPS-171 / L005S Sorbtsiya-S) in banda de frecventa H/I, montate la varful planurilor.

Avionul mai dispune si de lansatoare de capcane termice APP-50 impotriva rachetelor dirijate pe fascicol termic. In spatele cabinei de pilotaj, pe partea superioara a fuselajului, a fost montat un panou dielectric circular care serveste drept antena pentru satelit si este utilizata in cazul aparitiei unor cazuri speciale sau in lupta aeriana.

Pentru misiuni de cercetare, sub fuselaj se monteaza containerul M400 care contine senzori in infrarosu Raduga, camere panoramice AP-403 si AP-404, camere foto plan-inclinate AK-108FM sau containerul M402 Pika de tip SLAR (side-looking airborne radar ).

Ca si avionul Su-24 MR pe care-l inlocuieste, Su-34 mai poate fi utilizat, ca si avioanele EA-6B sau EF-18G, ca platforma de bruiaj activ din zona de serviciu in aer, pentru acoperirea penetrarii formatiilor de lovire proprii sau pentru escortarea lor la tinta sub protectia bruiajului. In acest scop, pe Su-34 se monteaza containerul de bruiaj de mare putere L175V/KS418 echipat cu DRFM (Digital RF Memory).

SU-34

Noul bombardier rusesc al flotei Marii Negre.

2 imagini in galerie

Su-34: avion de patrulare maritima, de lovire a navelor si a obiectivelor de pe litoral

Potrivit unei conceptii datand din era sovietica, avioanele de patrulare maritima cu raza mare de actiune (LRMP) si lupta impotriva submarinelor (ASW), precum Tu-142M Bear si Il-38 May, au la baza celula unui avion de transport mediu (turopropulsorul Il-18). In perioada razboiului rece, sovieticii considerau ca rachetele lor nucleare de pe submarinele care operau din "bastioanele" Polyarnyy (langa Murmansk, peninsula Kola) si Vladivostok  erau suficiente si pentru descurajarea oricarui atac asupra bazelor lor navale de la Marea Neagra si Marea Baltica.

Suprematia aeriana in alte zone litorale ale URSS decat Marea Negra si Marea Baltica era dificil de obtinut doar de catre aviatia SUA imbarcata pe portavioane si de bombardierele strategice. Plecand de la
acest rationament, doar flota sovietica a Pacificului si cea a Nordului au fost inzestrate cu avioane Tu-142M Bear si Il-38 May. In plus, aceste 2 avioane turbopropulsoare erau vulnerabile in fata avioanelor de vanatoare reactive si chiar a rachetelor AA cu raza mare de actiune de la bordul navelor. Pentru a asigura si zonele neacoperite de avioanele LRMP, de pe litoralul Marii Negre si Baltice, a fost creata o  retea de baze aeriene, inzestrate cu avioane de vanatoare si bombardament a caror anduranta nu depasea 1/10 din cea a lui Tu-142 si Il-38.

Una din misiunile de baza ale lui Su-34 devenind astfel patrularea maritima, lupta antisubmarin si lovirea gruparilor navale expeditionare la mare distanta de litoral, aidoma lui Lockheed S-3 Viking din marina SUA. Conceput modular, Su-34 are in setul de inarmare si echipamentul "Morskaya Zmyeya", compus din avionica necesara detectiei si masurarii anomaliilor magnetice, generate de submarine in submersie. Pentru misiunile de lovire a navelor, variantele de inarmare ale lui Su-34 sunt: 6 rachete aer-nava Kh-31A, Kh-31R, Kh-35U  (toate cu bataia peste 100 km) sau 3 minirachete de croaziera Kh-59M/D Ovod, Kh-41 Moskit, 3M-54 Klub (cu bataia de 285 km).  In acrosajele din aripi se pot monta 4 torpile, iar dintr-un container de sub fuselaj pot fi lansate 72 de balize sonar.

Cu un astfel de avion e dificil si pentru F-16E/F block 60 sa duca lupta aeriana, daramite un MIG-21 Lancer, care asteapta sa fie scos la pensie.

Valentin Vasilescu

Avionul SU-34 in actiune.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.