Reteaua Corect

Supercomputerul facut din console de jocuri

Fortele aeriene americane au la dispozitie incepand din aceasta saptamana un nou supercomputer, al 33-lea din lume ca performante, alcatuit din 1.760 de console de jocuri Sony PlayStation 3 (PS3), fiind cel mai rapid computer interactiv al Departamentului American al Apararii.

Create pentru jocuri video, consolele PS3 sunt ideale pentru procesarea imaginilor Create pentru jocuri video, consolele PS3 sunt ideale pentru procesarea imaginilor
Sursa imagine: Gamasutra

Amplasat intr-o baza militara din Rome, statul american New York, supercomputerul este botezat Proiectul Condor Cluster si a fost prezentat oficial ieri, urmand sa fie folosit de baze aeriene de pe tot cuprinsul SUA pentru procese informatice precum amplificarea semnalelor radar, recunoastea modelelor prestabilite, procesarea imaginilor surprinse de sateliti si cercetari in domeniul inteligentei artificiale, scrie PhysOrg.

Condor Cluster mai include, pe langa consolele respective, alte 168 de unitati de procesare grafica si 84 de servere de coordonare pentru a directiona traficul din sistem. Ca sistem de operare, supercomputerul foloseste, desigur, Linux.

Desi pare o curiozitate, motivul pentru care inginerii au ales "banalele" console de jocuri pe post de unitati de procesare este dat de performantele grafice ale acestora care-i permit noului supercomputer sa analizeze extrem de rapid imagini la rezolutii extrem de mari, la o rata de cateva miliarde de pixeli pe minut. Folosind un set de algoritmi speciali, procesoarele consolelor pot fi exploatate eficient si pentru rafinarea imaginilor si identificarea obiectelor blurate aflate in zbor.

In plus, mai este si factorul costurilor. La momentul initierii proiectului, o consola PS3 costa 400 de dolari, mult mai putin decat o unitate comparabila de procesare, al carei cost era de circa 10.000 de dolari. In total, reteaua de procesoare PS3 a costat circa 2 milioane de dolari - intre 5-10% din costul unui sistem echivalent construit din componente "clasice".

Un alt avantaj al supercomputerului construi din console PS3 este eficienta sa energetica, consumand numai 10% din necesarul unor supercomputere similare ca performante.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.