Avionul cu decolare si aterizare verticala V-22 Osprey este singurul din clasa lui produs vreodata si combina caracteristicile de zbor ale avionului cu cele ale elicopterului, ceea ce-i permite sa opereze de pe puntea portelicopterelor sau navelor de comanda (mini-portavioane) ale Infanteriei marine a SUA.
Aripa aparatului, pe care sunt montate 2 motoare turbopropulsoare, isi modifica pozitia cu 90 de grade in jurul axului transversal al aeronavei. Pe timpul schimbarii incidentei aripii, de la zborul stationar (la punct fix) spre cel de croaziera, controlul anvelopei de zbor a aparatului este asigurat de computerul de bord, comenzile fiind de tip electric (fly-by-wire). Tehnologia utilizata la realizarea aripii este unul din cele mai bine pazite secrete industriale. Companiile Boeing si Bell Textron care produc acest aparat, apeleaza la 2.000 de subcontractori de inalta tehnologie din 40 de state ale SUA.
Aparatura de navigatie la joasa inaltime include senzori in infrarosu/echipamente de vedere pe timp de noapte si un radar de urmarire a terenului survolat. Ceea ce-i permite sa execute atat misiuni de transport
militari (24 oameni la bord) si tehnica de lupta pe timp de noapte, in zone greu accesibile, dar si misiuni de atac la sol, prin utilizarea mitralierei GAU-19, calibru 14, 7 mm, din bot.
Rolul lui V-22 este de a inlocui vechile elicoptere grele de transport CH-46E si CH-53D. Viteza maxima a aparatului ajunge la 460 km/h, de doua ori mai mare decat a elicopterelor, iar raza sa de actiune este de 5 ori mai mare decat a oricarui elicopter.
Infanteria marina a SUA are in inzestrare 83 de MV-22, 70 dintre acestea apartinand escadrilelor 162, 261, 263, 264, 266, 365, 204 scoala, 22 testare din Divizia 2 aviatie a Corpului 2 Infanterie marina, cu bazele pe coasta de est a SUA. Corpul 1 Infanterie marina are in inzestrare restul de 13 MV-22,
operationale in escadrila 161 a Diviziei 3 aviatie cu sediul la centrul de instructie Miramar din California.
Prima testare in conditii de razboi a 10 aparate MV-22 a fost facuta de escadrila 263, care timp de 19 luni a fost dislocata la baza Al Asad din Irak, la 170 km vest de Bagdad. Desi fusese planificata dislocarea avioanelor MV-22 Osprey pe calea aerului, utilizand avioane cisterna de realimentare in aer KC-130J, pana la urma ele au fost transportate la bordul navei de comandament USS Wasp.
Rolul avioanelor MV-22 Osprey in Irak a fost de a transporta trupe si materiale, foarte rar fiind implicate in misiuni riscante de cercetare. Alta escadrila, VMM 261, a fost dislocata in Afganistan incepand din noiembrie 2009. Iar prima misiune de lupta din sudul Afganistanului a avut loc in cadrul operatiunii "Rafuiala cobrei", din 4 decembrie 2009, cand modelul a contribuit la infiltrarea a 1.000 de infanteristi marini americani in valea Now Zad din provincia Helmand. Operatiunea a avut ca scop intreruperea liniilor de aprovizionare si comunicatii a luptatorilor talibani.
In aprilie 2010, Pentagonul a decis reproiectarea avioanelor V-22 pentru a face fata necesitatii de a se proteja in zona de aterizare, raspunzand cu foc atat din emisfera din spate a avionului, cat si din laterale. Procesul s-a materializat prin eliminarea mitralierei fixe din bot si introducerea sub fuselaj a unei turele cu senzori de tip Remote Guardian System si a unei mitraliere rotative GAU-17 cu 6 tevi (calibru 7,62 mm, cadenta 6.000 de proiectile pe minut). Noul sistem este operat din cabina de un membru al echipajului care primeste pe un ecran color imagini video sau FLIR (Forward Looking InfraRed ). Tot el este cel care actioneaza mecanismul electric al turelei cu senzori si deslanseaza focul cu mitraliera.
Primele 5 MV-22 din cele 10 ale escadrilei 261 care actioneaza in Afganistan au devenit operationale cu noile Remote Guardian System si GAU-17. In afara celor 83 de MV-22 ale Infanteriei marine, mai exista alte 12 CV-22 apartinand Fortelor pentru operatiuni speciale ale aviatiei militare. Acestea incadreaza escadrila 8 si 20 forte speciale. Misiunea lor este aceea de a transporta (infiltra si extrage in ascuns), in orice conditii meteo,oriunde pe glob, trupele speciale ale categoriilor de forte ale SUA ( Rangers, Delta,
Seals, etc ). 4 CV-22 ale escadrilei 8 au participat in noiembrie 2008 la aplicatia Flintlock, prilej cu care au zburat nonstop de la baza aeriana Hurlburt Field din Florida pina in Mali, facand 4 alimentari in aer.
Desi pretul unui asemenea aparat este de trei ori mai mare decat cel al unui elicopter (67 milioane USD), Pentagonul a decis alocarea esalonata, incepand de anul acesta, a 10,9 miliarde USD pentru modificarea C/MV-22 Osprey existente si pentru achizitionarea altora noi. Pana in 2012 vor ajunge si in dotarea Infanteriei marine 143 MV-22 si in cea a fortelor speciale ale aviatiei 31 de CV-22.
(Valentin Vasilescu)
|
|
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.