Reteaua Corect

Statia Orbitala Internationala, in pericol de a fi abandonata de europeni

Agentia spatiala europeana (ESA) a primit din partea guvernelor tarilor membre UE un vot negativ la propunerea NASA de a extinde cu inca 5 ani participarea la finantarea statiei spatiale internationale (ISS), cu echipaj la bord.

Statia Spatiala Internationala a implinit in aceasta toamna 10 ani de prezenta continua a omului in spatiu. Statia Spatiala Internationala a implinit in aceasta toamna 10 ani de prezenta continua a omului in spatiu.
Sursa imagine: NASA

Acest lucru inseamna ca exista riscul ca, din 2015, activitatea pe ISS sa nu mai poata fi sustinuta, in cazul in care nu se ajunge la un nou acord.

ESA prefera sa dirijeze catre Arianespace cei circa 240 milioane euro necesari investitiilor la centrul spatial francez din Guyana si pentru plata furnizorii sai europeni. Motivul fiind ca programul EGAS (European Guaranteed Access to Space), finantat cu cate 200 milioane euro pe an, incepand din 2005, se termina in 2010 si nu s-a ivit la orizont nici un alt program din aceeasi clasa.

Germania, care in trecut a fost cel mai mare suporter din cadrul ESA al ISS, estimeaza ca statele membre UE nu vor fi de acord sa contribuie cu cele 3,8 miliarde euro, necesare functionarii ISS din 2010 pana in 2020. Cu atat mai mult cu cat tocmai a intrat pe piata si "Dragonul" firmei SpaceX, detinuta de miliardarul american Elon Musk, cu care NASA deja a semnat un contract de 1,6 milliarde USD pentru 12 zboruri de aprovizionare a ISS. Europenii sunt intrigati de faptul ca NASA doreste sa imparta cheltuielile cu ei, in timp ce guvernul SUA (caruia ii este subordonata NASA) a interzis ca satelitii americani, civili sau militari sa fie lansati de alte rachete decat cele americane, exceptie facand cazurile cand investitiile sunt bilaterale.

Presedintele Nicolas Sarkozy a declarat ca "industria franceza au creat plus valoare Europei, investind intr-un sector de avangarda precum cel deschis de familia de rachete spatiale Ariane" si ca racheta Ariane 5, precum si succesoarea acesteia, nu poate supravietui fara masiva implicare, a cat mai multe
companii europene.

Franta si Germania au cazut de acord sa finanteze etapa urmatoare a dezvoltarii ESA (European Space Agency) care este estimata la 2 miliarde de euro. Sarkozy a anuntat ca Franta a aloca contracte de 82,5 milioane euro pentru studii privind racheta care-i va urma lui Ariane 5. Acesti bani fiind prima transa a investitiei de 250 milioane euro pe care Franta o aloca pentru proiectarea de noi tehnologii spatiale. Alti 250 milioane euro vor fi investiti de statul francez, in unul sau mai multe programe cu sateliti de cercetare, realizate prin ESA.

Statia Spatiala Internationala

10 de activitate in spatiu.

5 imagini in galerie

Prioritatea UE: crearea propriului sistem de aparare

Diversele platforme de captare a informatiilor apartinand CMI (commandement et maîtrise de l’information) din armatele europene au in prezent capacitati mai mult locale sau regionale in teatrele de operatiuni, datorita razei de actiune mici a avioane fara pilot si a aeronavelor de recunoastere. Iar avioanele fara pilot sunt in marea lor majoritate achizitionate de la companiile americane.

Conform normelor de drept international, satelitii militari de cercetare, au drept de survol permanent si capacitatea de a acoperi intreaga planeta, transmitand repetitiv imagini ale aceleluiasi teatru de actiune. Imaginile transmise de cei cativa satelitii de observare europeni au fost distribuite in timp operativ catre beneficiarii la nivel tactic, stabiliti din cadrul aviatiei militare, marinei militare si ai dispozitivului terestru, participant la operatiile din strainatate, asa cum au demonstrat-o pe parcursul conflictelor din Kosovo, Liban, Afganistan si Ciad/Darfour.

DGA (Direction Generale de l'Armament) a armatei franceze a platit 795 milioane euro pentru 2 sateliti CSO (composante spatiale optique). Satelitii sunt construiti de companiile europene EADS Astrium si Thales Alenia Space si vor fi lansati de agentia spatiala franceza (CNES) in 2016. Data lansarii este in concordanta cu termenul de inlocuire a satelitilor Helios (2014-2015).

EADS Astrium monteaza pe satelitii CSO aceeasi platforma giroscopica AstroSat 1000 de pe satelitii Pleiade. In plus, EADS Astrium asigura avionica care include sistemul de navigatie Gallileo, cu modulul de navigatie astronomica Sodern. Thales Alenia Space monteaza pe satelitii CSO camerele de inalta rezolutie. Contractul include si optiunea pentru al 3-lea satelit, daca UE decide sa adopte un nou concept de utilizare in comun a satelitilor, numit MUSIS.

Tarile europene au in derulare cateva programe de sateliti militari dar cooperarea include si alti parteneri externi sau doar este doar una bilaterala, realizata in combinatii care includ Franta, Italia si Germania. O solutie pentru realizarea unei interoperabilitati a acestor sateliti la nivelul tuturor membrilor UE ar consta in constituirea Multinational Space-Based Imagery System (MUSIS).

Conceptul implica integrarea satelitilor de supraveghere radar, sau optica, intr-o infrastructura terestra de control unica, ca prim pas al realizarii unui dispozitiv de aparare spatiala comun al UE. Daca conceptul va fi agreat, reteaua de supraveghere MUSIS va prelua sau va inlocui o mare parte din platformele orbitale existente:  Helios 2 din reteaua optica (in spectrul vizibil si infrarosu) Pleiade ale francezilor sau satelitul de cercetare radar Sar-Lupe al germanilor.

In aceasi masura va prelua sarcinile programului bilateral ORFEO, care include reteaua de sateliti optici Pleiade a francezilor si cel radar de banda X Cosmo-SkyMed al italienilor. Si lista mai poate continua cu sateliti de observatie apartinind Greciei, Spaniei, Belgiei - fiecare stat al UE participant la programul MUSIS avand drept de programare a platformei de cercetare pentru obiectivele sale de interes. Avantajele repartizarii costurilor si beneficiilor operarii retelei MUSIS in domeniul militar sunt dublate de posibilitatea utilizarii ei in scopuri civile.

Utilizari civile si militare ai satelitilor din cadrul UE

Sistemul Helios 2 este constituit din 2 sateliti (similari satelitului civil Spot 5, cu rezolutie medie) si centrul de conducere de la sol si are ca misiuni verificarea respectarii tratatelor de dezarmare si identificarea indiciilor care preced o situatie de criza. Pe baza imaginilor oferite de satelitii Helios, conducerea politica poate initia masuri eficace de preventie a acutizarii crizei, iar cea militara isi face analiza situatiei, necesara planificarii eventuale a operatiilor militare.

Echipamentele de cercetare de la bord constau intr-un sistem optic de inalta rezolutie in spectrul vizibil si infrarosu si un sistem de fotogrametrie plan-inclinata cu camp larg de vizibilitate, avand rezolutie medie. Orbita satelitilor Helios este una heliosincrona, ei aflandu-se sistematic deasupra unui punct de pe glob in fiecare zi, la aceeasi ora.

Altitudinea la care evolueaza este de 700 km, ceea ce confera un compromis intre o buna rezolutie si un camp de vedere cat mai larg pe de o parte si evitarea intrarii in straturile dense ale atmosferei pe timpul manevrelor de pozitionare, pe de alta parte. Greutatea satelitilor Helios este de 4.500 kg, iar durata lor de viata de peste 5 ani.

Sistemul german de cercetare SAR-Lupe opereaza din 2008 si este compus din 5 sateliti de mici dimensiuni (construiti de OHB-System AG) si o componenta de comanda aflata la sol. Orbita la 500 km. Intregul proiect, in valoare de 320 milioane euro, a fost suportat de bugetul pentru Aparare al Germaniei. Misiunea sistemului este aceea de a transmite permanent imagini digitale, obtinute prin utilizarea tehnologiei SAR (synthetic aperture radar).

Sistemul italian COSMO-SkyMed, devenit operational in 2010, este similar cu cel german utilizand tot SAR, el fiind compus din 4 sateliti. Sistemul german de cercetare SAR-Lupe, opereaza din 2008 si este compus din 5 sateliti de mici dimensiuni (construiti de OHB-System AG) si o componenta de comanda aflata la sol. Misiunea sistemului este aceea de a transmite permanent imagini digitale, obtinute prin utilizarea tehnologiei SAR (synthetic aperture radar), care penetreaza fara probleme straturile de nori. Orbita este la 500 km de Pamant, durata de viata a satelitilor fiind de 10 ani. Intregul proiect, in valoare de 320 milioane euro, a fost suportat de bugetul pentru Aparare al Germaniei. Sistemul italian COSMO-SkyMed, devenit operational in 2010, este similar cu cel german, utilizand tot SAR, fiind compus din 4 sateliti.

Cele 3 sisteme de sateliti europeni, din compunerea MUSIS, sunt utili in cartografia 3 D, in prevenirea si gestionarea situatiilor de dezastru natural precum inundatii, alunecari de teren, cutremure de pamint, eruptii vulcanice etc. Ei pot monitoriza procesul de eroziune al coastelor marine si cel al poluarii cu petrol. Prin polarizarea semnalelor transmise si receptionate pe verticala si pe orizontala, satelitii pot oferi informatii despre stadiul de dezvoltare al culturilor agricole si al padurilor.

(Valentin Vasilescu)

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.