Reteaua Corect

Soc in lumea stiintei: Teoria relativitatii ar putea fi gresita, viteza luminii a fost depasita

Oamenii de stiinta cred ca au reusit sa demonstreze ca celebra teorie a relativitatii a lui Albert Einstein, care sustine ca viteza luminii nu poate fi depasita, este gresita. Un experiment efectuat in laboratoarele de fizica din cadrul CERN a demonstrat ca o particula subatomica, neutrinul, se poate deplasa cu viteze superioare.

Sursa imagine: sky.com.jpg

Potrivit teoriei relativitatii, este pur si simplu imposibil ca ceva sa se deplaseze in cosmos cu o viteza mai mare decat cea a luminii - adica 299.792 de km pe secunda. In cadrul experimentului efectuat in laboratoarele CERN din apropiere de Geneva, neutrinul a calatorit totusi cu 60 de nanosecunde mai repede.

“Sentimentul pe care il au cel mai multi oameni este ca asta nu poate fi in regula, ca nu poate fi adevarat”, a declarat James Gillies, purtator de cuvant al CERN. El a aratat ca rezultatele i-au uimit atat de tare pe cercetatori, incat acestia i-au rugat pe altii sa analizeze masuratorile in mod independent, inainte de a-si asuma descoperirea.”Ei invita comunitatea mai larga a fizicienilor sa se uite la ce au facut si sa analizeze totul in cel mai mic detaliu”, a spus purtatorul de cuvant. Ideal ar fi ca altcineva sa repete masuratorile, a adaugat Gillies.

Oamenii de stiinta de la Fermilab (Chicago) au promis deja ca se vor pune imediat pe treaba, precizeaza Sky News.”Este un soc”, a declarat teoreticianul sef de la Fermilab, Stephen Parke, care nu a luat parte la experimentul din Geneva. “Daca se dovedeste adevarat, ne va cauza probleme – nu exista nicio indoiala in aceasta privinta”, a adaugat el.

Echipa din Chicago a obtinut rezultate similare in cadrul unui experiment din 2007, insa rezultatele aveau o mare marja de eroare, care le-a subminat semnificatia stiintifica. In cazul eperimentului CERN, marja de eroare a fost insa stabilita la doar 10 nanosecunde.

Unii cercetatori au fost totusi sceptici cu privire la anuntul CERN, punand la indoiala ca viteza luminii a fost intr-adevar depasita in cadrul experimentului. Drew Baden, presedintele departamentului de fizica din cadrul Universitatii din Maryland a comentat anuntul vorbind despre “covorul zburator”, ceva care este pur si simplu prea fantastic ca sa poata fi adevarat. Antonio Ereditato, un fizician de la Universitatea din Berna, care a luat si el parte la experimentul intitulat “Opera”, a subliniat totusi ca  “Nu am descoperit niciun efect instrumental care sa explice rezultatul masuratorii”.  In plus, cercetatorii de la CERN si-au petrecut luni intregi verificand si reverificand rezultatele, pentru a se asigura ca nu exista niciun fel de erori in cadrul experimentului.

 

Comentarii (1):
Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.