Botezata Dragon, capsula este un proiect al companiei Space Exploration Technologies Corp., cunoscuta sub numele de Space X, a fondatorului Pay Pal, Elon Musk. Lansarea este programata pentru data de 7 decembrie, folosind o racheta Falcon 9, care va decola de pe aerodromul Cape Canaveral Air Force Station. Licenta a fost necesara deoarece capsula va reintra in atmosfera in spatiul aerian american, urmand sa amerizeze in Oceanul Pacific, noteaza USA Today. Proiectul are ca obiectiv configurarea unei capsule care sa permita NASA continuarea zborurilor catre Statia Spatiala Internationala cu un vehicul refolosibil, intr-un contract de 1,6 miliarde de dolari.
Sectorul privat are acum misiunea de a ajuta NASA, aflata intr-un impas de proportii: naveta Discovery, a carei lansare este tot amanata din cauza problemelor tehnice, ultima reprogramare a lansarii fiind pentru mijlocul lunii decembrie, se afla la ultimul zbor inainte de pensionare. Celelalte doua naveta ale flotei spatiale a SUA, Atlantis si Endeavour, vor ajunge si ele exponate de muzeu dupa inca un zbor, in februarie si, probabil, iunie - bugetul NASA fiind suplimentata pentru o misiune suplimentara in vara anului viitor, scrie AFP.
Astfel, dupa circa 30 de ani de misiuni continue, NASA se vede nevoita sa apeleze in urmatorii cel putin 5 ani la "taxiurile" rusesti pentru a ajunge la ISS - in care a investit pana acum peste 100 de miliarde de dolari. Necesitatea este insa un mediu propice inovatiei, iar companiile private sunt incurajate sa intre pe acest segment rezervat pana acum agentiilor guvernamentale.
Space X conduce aceste eforturi, insa este insotita de numeroase alte intreprinderi private. Cei de la Washington Post au facut si o selectie a celor mai promitatoare proiecte.
- Blue Origin. Condus de fondatorul Amazon, Jeff Bezos, proiectul implica dezvoltareaunei capsule spatiale capabila sa transporte astronautii catre Statia Spatiala Internationala, dar si pasageri-turisti catre orbita Pamantului.
- Boeing. Gigantul american a semnat un parteneriat cu compania Bigelow Aerospace, cu sediul in Las Vegas, condusa de magnatul hotelurilor Robert Bigelow, pentru conceperea de statii spatiale private. O prima pereche a unor platforme experimentale, denumite Genesis, a fost deja lansat in 2006 si 2007, folosind rachete rusesti. Primul modul la scara finala, capabil de gazduirea permanenta a unor astronauti, botezata Sundancer, este programat pentru lansare in 2014.
- Orbital Sciences. Cu sediul in Dulles, Virginia, compania construieste rachete Taurus si navete Cygnus. Primul zbor de teste este programat in 2011, la baza aeriana Wallops din Virginia, a NASA, cu care compania are si un contract de aproape 2 miliarde de dolari pentru transportarea de provizii catre ISS.
- Paragon Space Development Corporation. Cu sediul in Tucson, statul american Arizona, firma produce sisteme de revitalizare a aerului pentru viitoarele nave spatiale comerciale.
- Sierra Nevada Corporation. Cu sediul in Sparks, Nevada, compania lucreaza cu NevadaSpace Systems pentru a produce Dream Chaser, o mini-naveta capabila sa transporte un echipaj de pana la 7 persoane. Folosind pentru lansare o racheta Atlas V, primul zbor este programata pentru 2014.
- United Launch Alliance. Un joint venture intre gigantii Boeing si Lockheed Martin, proiectul are ca obiect contruirea de rachete Delta si Atlas.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.