Reteaua Corect

Rachetele Soyuz, folosite si de cosmodromul din Guyana Franceza

Scris de vasile.decu in 04 decembrie 2010 la 12:42, in Stiinta. 116 vizualizari Intra in discutie Taguriguyana franceza, kourou, rachete, sateliti, Soyuz shortlinkhttp://crct.ro/n8kX

Cooperarea ruso-franceza in domeniul spatial le va permite acestora sa acopere curand aproape 70% din cererea de plasare pe orbita a satelitilor, acest lucru fiind facilitat de utilizarea mai intensa a centrul spatial francez de la Kourou din Guyana Franceza.

O racheta Soyuz intr-o misiune de amplasare pe orbita a unui satelit O racheta Soyuz intr-o misiune de amplasare pe orbita a unui satelit

Autor: Valentin Vasilescu

Situat in cea mai buna pozitie de lansare de pe glob, la 5,3 grade longitudine nordica (la 500 km de Ecuator), acest centru ofera posibilitatea de a folosi insasi miscarea de rotatie a Pamantului, pentru accelerarea rachetei. Ceea ce inseamna o cantitate de combustibil mai mica la bord si, implicit, o greutate utila mai mare, transportata.

Primele discutii si propuneri ale rusilor pentru utilizarea familiei lor de rachete Soyuz, de la centrul spatial francez de la Kourou, au inceput in 1998. Rachetele franceze s-au specializat in a sateliza cate 1-2 obiecte cosmice, cu intervale regulate intre lansari, in cele 5-7 luni din an, propice lansarilor in Guyana. Pentru a acoperi intreaga gama de cereri si a mari frecventa lansarilor, francezii au fost nevoiti sa apeleze si la robustele rachete rusesti de tip Soyuz.

Familia de rachete Soyuz deriva din prima racheta balistica intercontinentala sovietica R-7, lansata pentru prima data in 1957. Cu aceasta racheta, rusii au pus pe orbita primul satelit artificial al Pamantului si au trimis primulom in spatiu. Variante tot mai puternice ale lui R-7 au asigurat derularea misiunilor cu oameni la bord Vostok, Voshod si Soyuz. Cele mai multe lansari au fost de tip cargo (Progress-M), pentru aprovizionarea Statiei Spatiale Internationale (ISS) si in folosul plasarii pe orbita a satelitilor Kosmos. Pana in prezent, rusii au lansat in spatiu cateva mii de rachete din familia Soyuz.

Fiind vorba de eficientizarea unei afaceri, consortiul Arianespace a ajuns la concluzia ca are numai de castigat daca intre doua lansari Ariane intercaleaza si cateva lansari sigure de tip Soyuz, de la centrul sau din Guyana franceza. Inspecial pe orbita geostationara inalta, unde greutatea utila transportata ar ajunge la 3 tone. Prin urmare, cel putin 50 de rachete Soyuz au fost introduse in graficul lansarilor din urmatorii ani de la Kourou. Prima racheta Soyuz-2-1M urmand sa fie lansata in primavara lui 2011.

Conform celor convenite in 2007, expertii rusi si cei francezi au selectat o zona de amplasare a rampelor de lansare si a facilitatilor pentru rachetele Soyuz, situata la 13 km nord-vest de complexul de lansare Ariane. Costul amenajarii sectorului de lansare Soyuz de la Kourou a fost estimat la 344 milioane euro. Rusii de la Roskosmos si-au realizat singuri investitia de 130 milioane de euro, constand in echipamentele de lansare si retelele de transmitere a datelor de telemetrie. Partea de infrastructura si amenajare a terenului din interiorul complexului Soyuz (l'Ensemble de Lancement Soyouz), prescurtat ELS, reprezentand 62% din costul total, revenind francezilor.

Conceptia de ansamblare a rachetelor Soyuz a fost schimbata

Diferentele fata de facilitatile originale Soyuz de la cosmodromul Baikonur si cel de la Plesestsk, constau in faptul ca in cadrul ELS au fost realizate module speciale de lucru (de la nivelul de 36 metri in sus) necesare ansamblarii incarcaturii comerciale a beneficiarului (satelitii), asamblare care se face cu racheta pregatita si ridicata in pozitie verticala, pe rampa de lansare.

Abia dupa ce asamblarea completa a rachetei este realizata, turnul de lansare cu racheta pe el este transportat, tot in pozitie verticala, pe sinele de ghidare, 80 de metri mai departe, la rampa de lansare. La proiectarea si realizarea acestor facilitati au concurat francezii de la CNES (agentia spatiala franceza), alaturi de specialistii de la Rheinmetall Italia si doua companii rusesti: KBOM (General Machine Building Design Bureau) si MIR.

In paralel, a fost creata si a doua linie de formare a rachetelor Soyuz (MIK), situata la 700 m distanta de prima. Rachetele se pot transfera de la o linie la alta pe sine. Centrul de control al lansarii este independent si se afla la 1 km de rampa de lansare.

Primele 2 rachete Soyuz-2-1A (fiecare costind 300 milioane de dolari, urmate ulterior de alte 10 Soyuz-ST, demontate si adaptate pentru conditiile din Guyana, au sosit la Kourou incepind din 2009. Simultan, a fost incheiata testarea utilajul de transport de 140 t, 32 m lungime, proiectat de Mashinostroitel din Perm (Rusia) special pentru complexul ELS. Tot agentia spatiala federala (Roskosmos) a fost cea care a realizat, transportat si asamblat in Guyana noua structura de lansare, in greutate de 560 t si inalta de 55 m. Potrivit lui Jean-Claude Garreau, director al operatiunilor de lansare Arianespace toate facilitatile complexului spatial Soyuz de la Kourou vor fi finalizate in cursul acestei luni.

Prima racheta Soyuz este testata si pregatita pentru lansarea de anul viitor, in timp ce alte doua rachete sunt in faza finala de asamblare. Pe viitor, se are in vedere si amenajarea unor noi module, necesare lansarilor de rachete Soyuz cu echipaj la bord.

Cosmodromul Baikonur, Kazahstan

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.