Reteaua Corect

Racheta Ariane ajuta Franta sa depaseasca criza

Investitia pe termen lung in cercetare si tehnologie de varf, pe care guvernantii francezi au gandit-o ca o exprimare a creativitatii studentilor parizieni in anii `80, isi arata acum roadele. Centrul Spatial francez de la Kourou s-a transformat azi din poligonul de testare a unor rachete modeste ca performante al anilor '70 intr-un centru de afaceri de succes.

Ariane 5 decoland pe 14 mai 2009, avand la bord satelitii Herschel & Planck Ariane 5 decoland pe 14 mai 2009, avand la bord satelitii Herschel & Planck
Sursa imagine: Arianespace

In anul 1962, cand Algeria a devenit independenta, instalatiile de lansare si de testare a rachetelor franceze de la Hammaguir (desertul Sahara) au fost dezafectate. Oficialii Ministerului Apararii au transportat echipamentele in poligonul de testare ale armatei de langa Biscarosse.

Din aceasta locatie, singurul coridor de lansare era directionat spre vest, in sensul invers rotatiei Pamintului. Motiv pentru care agentia spatiala franceza (CNRS) a solicitat alocarea unei alte zone de lansare, cat mai aproape de Ecuator. Pe 14 aprilie 1964, premierul Frantei a desemnat Guyana Franceza ca locatie a noului centru spatial.

Avantajul acestei alegeri consta in invecinarea cu Oceanul Atlantic, care permitea lansarea rachetelor spre est (pe un coridor lung de 4.000 km, util in cazul plasarii satelitilor pe orbite geostationare), cat si spre nord (pe un coridor lung de 3.000 km spre insulele Bermude, necesar pentru lansarea satelitilor pe orbite polare), fara ca sub traiectoria de lansare sa existe zone populate. Azimutul total al lansarilor posibile includea un sector de 120 de grade.

In plus, situarea la 5,3 grade longitudine nordica (la 500 km distanta de Ecuator) oferea posibilitatea de a folosi insasi miscarea de rotatie a Pamantului, pentru accelerarea rachetei. Ceea ce insemna un surplus de viteza initiala de 460 m/s si implicit o cantitate de combustibil mai mica la bord. CSG ( Centre Spatial Guyanais) a fost instalat in 1965 la Kourou.

Poligonul cu rampele de lansare, halele de ansamblare ale rachetelor si alte facilitati se intindeau pe o fasie lata de 20 km, plecand de la apele oceanului si ajungand pana la 60 de km de mal, in plina jungla. Intrucat rampele de lansare erau situate la 6 metri sub nivelul marii, climatul zonei lasa o singura fereasta de lansare de 5 luni, anume in sezonul uscat. 

Reteaua de control a traiectoriei de zbor are in componenta principala statie de telemetrie de la  Montagne de Peres (20 km de Kourou), care acopera un sector cuprins intre  313 si 91 de grade nord, in primele 10 minute de la lansare. Cea de-a doua statie de urmarire este dispusa in orasul Cayenne, situat pe o insula, aflata la 60 km de  Kourou si cea de-a treia la 1.000 km sud, la Fortaleza in Brazilia.

Rachetele frantuzesti intra pe piata

Prima racheta lansata de la Kourou, pe o traiectorie suborbitala, a fost  Veronique, pe 9 aprilie 1968, urmata de Diamant-B pe 10 martie 1970.  Diamant-B a plasat pe orbita satelitul  DIAL. Din anul 1976, ESA (agentia spatiala europeana) a decis ca 2/3 din cheltuielile ocazionate de intretinerea si extinderea CSG (estimate la  300 milioane de franci anual) sa fie acoperite de ea, restul de Franta. Pana in prezent, ESA a investit 1,6 miliarde de euro in CSG.

Prima racheta  Ariane-1 (greutate-210 t) a fost lansata de la CSG la 24 decembrie 1979. In 1984 au urmat  Ariane-2 si Ariane-4 in 1988.  Din 1996 si pana in prezent s-au folosit versiuni imbunatatite ale rachetei Ariane-5. Conceptul Ariane a devenit in ultimii ani unul comercial, 50 de firme din 11 tari participand la construirea lui.

Pana in 2006, cele 169 de rachete Ariane lansate au plasat pe orbita 271 de sateliti de telecomunicatii ori pentru navigatie, cu o masa totala de 575.000 kg. In 2007, o racheta Ariane 5 a inregistrat un nou record comercial, reusind sa lanseze doi sateliti cu o masa de 9,4 tone.

Anul acesta, Ariane 5 a plasat pe orbita satelitii: Astra 3B, COMSATBw-2, Arabsat-5A, COMS-1, Nilesat 201, RASCOM-QAF1R, Eutelsat W3B, BSAT-3b, Intelsat 17 si HYLAS 1. Iar pe 21.12.2010 mai urmeaza sa puna pe orbita alti doi sateliti: Koreasat 6 si HispaSat-1E. Profitul obtinut de pe urma lansarii satelitilor  enumerati mai sus se ridica la 900 milioane euro.

Intr-o perioada de criza economica ca aceasta, plasarea pe orbita a satelitilor se dovedeste a fi un business extrem de profitabil. Clientii exista iar lista de asteptare se intinde pe mai mult de 2 ani. Si aceasta deoarece pretul pe kg de obiect spatial lansat de Ariane 5 a devenit cel mai mic din lume, plasand consortiul Arianespace inaintea competitorilor rusi si americani.

O prezentare generala a Centrul Spatial Francez de la Kourou.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.