Reteaua Corect

Navete aero-spatiale (26)

Scris de valentin.vasilescu in 04 aprilie 2011 la 10:26, in Stiinta, ScIT. 29 vizualizari Intra in discutie Taguricosmos, navete aero-spatiale, racheta, X-37B shortlinkhttp://crct.ro/neBa

Incepand din al 2-lea razboi mondial, a existat preocuparea realizarii unor vehicule cu echipaj la bord, capabile sa evolueze in statosfera si chiar sa iasa din atmosfera terestra. Majoritatea acestor aparate avand caracter militar, informatiile legate de testarea lor sunt in continuare secrete. In cele ce urmeaza, ne propunem sa urmarim pas cu pas evolutia acestor aparate, pana la naveta autonoma X-37B din zilele noastre si un pic mai departe.

Mercury Redstone Mercury Redstone

Ultimile pregatiri ale SUA pentru lansarea unui om in cosmos

Prima lansare reusita a unei rachete pe traiectorie suborbitala din programul Mercury a avut loc la 9 septembrie 1959 de la centrul spatial Cape Canaveral. Misiunea a fost botezata Big Joe 1 (BG-1), capsula Mercury fiind propulsata de racheta Atlas-D nr. 10. Scopul acestei misiuni a fost acela de a testa comportamentul scutului termic de tip ablativ. Motoarele rachetei Atlas au functionat cu 14 secunde mai putin decat era prevazut si separarea de capsula Mercury cantarind 1.159 kg, s-a petrecut prea tarziu. Zborul care a durat 13 minute, a fost unul balistic, cu apogeul la inaltimea de 140 km, capsula Mercury fiind recuperata de pe mare, la o distanta de 2.292 km de Cap Canaveral. Dupa 5 teste de lansare succesive ale rachetei Litlle Joe, pe 9 decembrie 1960 a fost lansata misiunea automata Mercury-Redstone 1A (MR-1A), prima in care a fost folosita racheta Redstone. La 2 minute si 20 de secunde de la lansare, motorul rachetei s-a oprit, 4 secunde mai tarziu a avut loc separarea capsulei de racheta. La 2 minute si 35 de scunde de la lansare a avut loc rasucirea capsulei in jurul axului vertical pentru a pune scutul termic pe directia de inaintare. La 5 minute de la lansare, Mercury a atins apogeul traiectoriei balistice (185 km altitudine), la 240 km distanta de Cape Canaveral, zburand cu peste 7.900 km/h. 15 secunde mai tarziu, cele 3 retro-rachete de franare au intrat in functiune (obtinand o viteza de franare delta V de 168 m/s). La 6 minute si 20 de secunde de la lansare, a avut loc inclinarea in jos cu 34 de grade a axului capsulei Mercury. 55 de secunde mai tarziu, ASCS (Automatic Stabilization & Control System) a detectat inceperea reintrarii in atmosfera, prin disparitia imponderabilitatii si a imprimat capsulei o miscare de rotatie in jurul axului longitudinal cu 10 grade/secunda. La 9 minute si 38 de secunde de la lansare, parasuta de stabilizare s-a deschis la inaltimea de 6.700 m, reducand viteza verticala la 110 m/s.  La 10 minute si 15 secunde de la lansare, la inaltimea de 3.000 m, parasuta principala s-a deschis, viteza verticala a capsulei fiind scazuta la 9 m/s. Capsula Mercury a fost recuperata din oceanul Atlantic, la 378 km de Cape Canaveral. 

Cea de-a doua lansare Mercury-Redstone 2 (MR-2) a avut loc pe 31 ianuarie 1961 la 12:55, ora Floridei. Capsula Mercury nr. 5 avand la bord pe cimpanzeul Ham. Intre secundele16 si 40 de dupa lansare, racheta Redstone a fost comandata sa-si modifice unghiul fata de orizontala de la 90 la 45 de grade, cu o viteza unghiulara de 2 grade/secunda. La 1 minut de la lansare, unghiul fata de orizontala era 46 de grade si continua sa creasca. La 2 minute si 17 secunde de la lansare, rezervoarele de oxigen lichid ale rachetei s-au golit, cu 3 secunde mai devreme decat era prevazut. Centrul de control al zborului a dat comanda de functionare a turnului de salvare, inainte de separarea capsulei, care cumulat cu cele 3-4 grade in plus fata de pozitia calculata, au cauzat cresterea vitezei navei spatiale la 2.298 m/s (9.426 km/h), fata de 1.970 m/s (7.081 km/h) cat era planificat. O secunda mai tarziu, a avut loc depresurizarea partiala a cabinei Mercury, lucru suportat cu bine de cimpanzeul Ham care era echipat cu costum de compensare de cosmonaut. La 2 minute si 19 secunde de la lansare au fost pierdute si retro-rachetele si cu toate acestea 6 secunde mai tarziu, capsula a fost rotita 180 de grade pentru a pozitiona scutul termic. La 5 minute de la lansare a fost atins apogeul de 252 km. La 6 minute si 20 de secunde de la lansare, axul longitudinal al capsulei a coborat cu 34 de grade, 2 minute mai tarziu incepand reintrarea in atmosfera. Pe timpul procedurii de reintrare, Ham a suportat un varf de suprasarcina de 14,7 G. Dupa un zbor de 16 minute, Ham si capsula Mercury au fost recuperati de marina militara a SUA la 679 km de Cape Canaveral. 

Pe 13 septembrie 1961, la 12:09 ora Floridei, a fost lansata prima misiune nepilotata Mercury-Atlas 4 (MA-4) care a plasat capsula Mercury 8A pe o orbita cu parametrii: 248/156 km, inclinare 32,6 grade. In capsula a fost asezat un manechin pe care au fost montati diferiti senzori, 3 aparate foto care au fotografiat Pamantul si senzori pentru monitorizarea nivelului de zgomot, vibratii si radiatii. Zborul a constat in efectuarea unei orbite complete si a durat 1 ora si 49 de minute. 

Desi se putea trece la prima lansare cu astronaut la bord, NASA a insistat sa mai verifice odata functionarea tuturor sistemelor, trimitand in spatiul cosmic pe cimpanzeul Enos pe 29 noiembrie 1961 la oele 11:08 ora Floridei. Misiunea s-a numit Mercury-Atlas 5 (MA-5) si a folosit capsula Mercury nr. 9. Enos a orbitat de 2 ori in jurul Pamantului si a amerizat in apropiere de Puerto Rico. Apogeul orbitei a fost de 160 km, viteza maxima de 7.832 m/s, retro-rachetele fiind pornite la 4 ore si 32 minute de la lansare. Senzorii au inregistrat la reintrarea in atmosfera o temperatura de 1.650 grade C pe scutul termic, 1.090 grade C in zona antenelor, 582 grade C in sectiunea cilindrica si 682 grade C pe invelisul sectiunii conice a capsulei Mercury.

Misiunea Mercury-Redstone 1A

Misiunea Mercury-Redstone 2

Misiunea Mercury-Atlas 3

1.

Navete aero-spatiale (25)

Publicat in 03 aprilie 2011 la 12:18

Incepand din al 2-lea razboi mondial, a existat preocuparea realizarii unor vehicule cu echipaj la bord, capabile sa evolueze in statosfera si chiar sa iasa din atmosfera terestra. Majoritatea acestor aparate avand caracter militar, informatiile legate de testarea lor sunt in continuare secrete. In cele ce urmeaza, ne propunem sa urmarim pas cu pas evolutia acestor aparate, pana la naveta autonoma X-37B din zilele noastre si un pic mai departe.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.