Reteaua Corect

Laureatul Nobel pentru Medicina 2008: Aproape 30% dintre cazurile de cancer, cauzate de infectii

Laureatul Premiului Nobel pentru Medicina in 2008, prof. dr. Harald zur Hausen, a declarat marti intr-un interviu acordat Mediafax ca aproximativ 30% din totalul cazurilor de cancer inregistrate in prezent sunt legate de anumite infectii, iar viitorul in maladia oncologica este vaccinarea.

Harald zur Hausen Harald zur Hausen
Sursa imagine: Mediafax

Prof. dr. Harald zur Hausen a fost prezent, la Bucuresti, la Conferinta Nobel in Romania, care a marcat cinci ani de existenta ai revistei Hipocrate.

Cariera profesorului zur Hausen s-a centrat pe demonstrarea relatiei de cauzalitate dintre diferite tipuri virale si aparitia unor forme de cancer, acesta primind in 2008 Premiul Nobel pentru demonstrarea implicarii papilomavirusului uman (HPV) in aparitia cancerului de col uterin.

Descoperirile profesorului Hausen includ detectarea de noi tipuri ale papilomavirusului uman (HPV), izolarea genoamelor tipurilor HPV 16 si 18 si descrierea expresiei genelor specifice ale acestuia, integrate in genomul celulei tumorale gazda. Aceste descoperiri au permis intelegerea carcinogenezei cervicale, caracterizarea istoriei naturale a infectiei cu papilomavirus si au permis realizarea vaccinurior preventive. Profesorul Harald zur Hausen a prezentat, in premiera, pentru Romania si urmatoarele tinte ale activitatii sale, posibili alti agenti infectiosi implicati in patologia tumorala, in particular virusul TT (TTV).

Reporter: Putem vorbi despre o epidemie de cancer, tinand cont de numarul tot mai mare al imbolnavirilor?

Harald zur Hausen: Nu cred ca putem vorbi despre o epidemie de cancer. Populatia globala creste, speranta de viata este in crestere, iar cele mai multe cazuri de cancer apar la varste inaintate. Fiecare decada adauga alta boala. Exista multe tipuri de cancer. Sunt unele tipuri de cancer la care incidenta este in scadere, cum ar fi cel gastric.

Rep.: Exista o legatura intre bolile infectioase si cancerul?

H.H.: Da, putem spune intr-adevar ca, in prezent, aproximativ 30 la suta din totalul cazurilor de cancer inregistrate sunt legate de anumite infectii, si nu doar microbi, paraziti, bacterii. Cercetarea se indreapta spre a demonstra etiologia infectiiilor altor tipuri de cancer, cum ar fi cel limfatic si gastrointestinal.

Rep.: Este ceea ce se intampla acum cu mecanismul cancerului de col uterin?

H.H.: Probabil ca nu este exact acelasi mecanism pentru ca vorbim de alti agenti etiologici. Acesti agenti infectiosi actioneaza in moduri diferite, dar putem vorbi de un mecanism direct de carcinogeneza prin includerea unor fragmente din materialul genetic in ADN-ul celulei gazda, ducand la trasformarea maligna a acestuia. Acesta este un mecanism direct. Exista si un mecanism indirect care induce mutatii celulare si care pot duce la formarea tumorilor.

Rep.: Care ar fi alti factori care determina cresterea cazurilor de cancer, in afara infectiilor?

H.H.: Exista situatii in care in anumite regiuni apar mai frecvent cazuri de cancer. Exista anumiti factori favorizanti pentru cancer, cum ar fi fumatul sau consumul de substante toxice, de exemplu alfa toxina in alune. Nu putem exclude insa faptul ca celulele afectate de fumat sau anumite substante toxice asociate cu infectiile afecteaza impreuna celula si provoaca aparitia cancerului. De aceea sunt necesare cercetari intense, iar tinerii sa fie incurajati sa preia si sa duca mai departe descoperirile privind aceasta maladie.

Rep.: Vorbind de vaccinarea HPV (Human Papilloma Virus), aceasta ar putea fi extinsa si la baieti?

H.H.: Vreau sa subliniez ca dezvoltarea vaccinurilor este foarte importanta si ca, desi au existat raportari negative in presa, pot spune ca vaccinurile sunt sigure. Efectele adverse sunt minime. Desigur, niciun vaccin nu poate fi lipsit de efecte adverse, dar in cazul HPV vorbim de aparitia extrem de rara a unor efecte adverse 1 la 100.000, mai putin decat la oricare alt vaccin folosit pe scara larga. De asemenea, putem vorbi de o eficacitate de aproape suta la suta. Impactul adevarat va putea fi masurat. Incidenta cancerului de col uterin va scadea, dar acest lucru va fi vizibil peste 15 - 20 de ani, intrucat evolutia lui este masurata in ani. Prin vaccinare, cancerul va fi redus cu 12 - 15 la suta la femei si aproape 30 la suta la barbati, asa cum s-a intamplat cu hepatita B.

In ceea ce priveste vaccinarea baietilor, sustin si recomand din toata inima vaccinarea lor. Exista o serie de cancere care apar si la barbati, cauza fiind infectia cu papiloma virusul uman (HPV). Astfel, aproape 30 la suta din cancerele cavitatii orale si 70 la suta din cancerele regiunii anale la barbati sunt cauzate de HPV. Apoi, barbatii infectati transmit virusul catre femei.

Dar cel mai important, avem posibilitatea sa eliminam complet acest tip de cancer si sa atingem acest deziderat. Asa cum prin vaccinarea impotriva hepatitei B am scazut incidenta maladiei. Vacciunl HPV poate preveni si verugile genitale. Sigur ca autoritatile sunt mai putin dispuse sa plateasca si vaccinul baietilor pentru ca numarul cazurilor de cancer la ei este mult mai redus, iar povara financiara mai mica.

Rep.: Romania are poate o situatie speciala. Ofera gratuit vaccin, iar femeile il refuza. Aveti un mesaj pentru autoritati?

H.H.: in primul rand, autoritatile ar trebui sa incerce absolut orice pentru a aplica vaccinarea. Sa ii invete pe medici, pe profesori, pe parinti, pentru ca toata lumea sa aiba o reactie pozitiva. Eu nu am niciun beneficiu financiar din vanzarea vaccinului, de aceea sustin si recomand calduros vaccinarea atat la fete, cat si la baieti.

Rep.: Ce alte surprize mai pregatiti lumii medicale?

H.H.: Nu pregatesc surprize cu adevarat. Sper ca viitorul va demonstra ca sunt multe tipuri de cancer cauzate de agenti infectiosi si ca multe pot fi prevenite daca nu macar tratate corespunzator.

Rep.: V-ati asteptat sa primiti premiul Nobel? Ce ati simtit atunci?

H.H.: Nu m-am asteptat, desi au existat multe zvonuri. Am stiut ca am fost propus pentru nominalizarea din 2007. Erau foarte intense zvonuri, dar nu am fost propus, asa ca in 2008 nu ma mai asteptam la asta.

Cand am aflat, am fost incantat, bineinteles. Dar nu as putea spune ca am trait satsifactie, ci doar multumirea popularizarii unei descoperiri. Vreau sa spun ca in ceea ce priveste cancerele, vaccinul reprezinta viitorul.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.