Reteaua Corect

A fost dovedit stiintific: Creierul chiar isi ia o pauza in mijlocul zilei

Un studiu realizat pe soareci de cercetatorii de la Universitatea Wisconsin-Madison sugereaza ca in momentele de oboseala extrema, creierul intra in hibernare la propriu, transmite Evenimentul Zilei.

Sursa imagine: bzi.ro_.jpg

Noul studiu, publicat in revista “Nature”, a aratat ca in cazul animalelelor cu  mari “carente” de somn, anumite parti ale creierului (in special neuronii din cortexul cerebral) trec la somn la propriu, chiar daca animelele sunt  treze.

Oamenii de stiinta au monitorizat activitatea electrica cerebrala a 11 animele pe care le-au privat de somn, introducand frecvent diferite obiecte in custile lor. In final, ei au demonstrat ca anumite zone ale creierului “atipesc”, adica intra in faza de “somn lent”, pe care oamenii o experimenteaza in proportie de 80% in timpul unei nopti, si care nu implica vise. Cercetatorii au mai constatat ca, cu cat erau fortati sa ramana in stare de trezie, cu atat mai “somnoros” devenea creierul soarecilor.

Desi deocamdata nu se stie daca rezultatele se aplica si la oameni, studiul poate explica  de ce oamenii au o performanta mai scazuta atunci cand sunt privati de somn. Deja a fost dovedit ca soferii care n-au dormit vreme de 24 de ore au aceleasi reflexe sau chiar mai scazut decat cei in stare de ebrietate, iar cele mai multe accidente sunt provocate de soferi nedormiti, mai aminteste Evenimentul Zilei.

1.

Creierul, fotografiat de cerecetatori in timp ce invata

Publicat in 04 Mai 2011 la 13:18

Cercetatorii au reusit sa fotografieze creierul “in actiune”, in timp ce invata lucruri noi, si au descoperit ca acesta se modifica, creandu-si circuite prin care “calatoresc” amintirile. Studiul a fost realizat de o echipa de cercetatori italieni, elvetieni si germani, coordonata de Pico Caroni, de la Institutul Friedrich Miescher din Basel, transmite stiintasitehnica.com.

2.

Vezi cea mai detaliata harta a creierului uman!

Publicat in 02 Mai 2011 la 09:37

Cercetatorii de la Institutul Allen de Stiinta a Creierului au realizat, pe parcursul a patru ani, una dintre cele mai cuprinzatoare harti anatomice si genomice a creierului uman. Cu ajutorul acestei hartii, medicii vor putea sa vada in care parti ale creierului actioneaza medicamentele administrate, si astfel vor putea controla rezultatul terapiilor, potrivit bzi.ro

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.