Reteaua Corect

Fizicienii germani au creat un ”superfoton”

Fizicieni ai Universitatii din Bonn au creat o noua sursa de lumina asa-numita „condensat Bose-Einstein” formata din fotoni. Pana de curand, expertii credeau imposibil un asemenea procedeu. Printre alte aplicatiile practice imediate ale ”superfotonilor” se numara construirea unor microprocesoare mult mai puternice.

Asa arata Asa arata "superfotonul"
Sursa imagine: www.physorg.com/

Prin racirea atomilor de rubidiu si concentrarea unui numar suficient de astfel de atomi intr-un spatiu compact, acestia par ca se unesc brusc, comportandu-se ca o singura si uriasa ”superparticula”. Fizicienii numesc asta ”condensatul Bose - Einstein”. ”Particulele de lumina”, sau fotonii, ar trebui sa se comporte la fel, spun oamenii de stiinta. Din pacate, ideea lor se confrunta cu o problema fundamentala.

Cand fotonii sunt „raciti”, acestia dispar. Pana acum cateva luni parea imposibil ca lumina sa fie racita in acelasi timp cu operatiunea de comasare a acesteia. Fizicienii Jan Klärs, Julian Schmitt, Dr. Frank Vewinger, si profesorul Dr. Martin Weitz au reusit sa faca asta, scrie Physorg.com.

Cat de calda este lumina?

Cand filamentul din tungsten al unui bec se incalzeste, el incepe sa straluceasca – mai intai in rosu, apoi galben si, in cele din urma, in albastrui. Astfel, fiecare culoare a luminii are o temperatura corespunzatoare. Lumina albastra are o temperatura mai mare decat cea rosie, insa tungstenul straluceste diferit in comparatie cu fierul, spre exemplu. De aceea fizicienii isi calibreaza temperatura culorii pe un obiect model teoretic, asa-numitul „black body (corp negru)”. Daca acest corp ar fi incins la o temperatura de 5.500 de grade Celsius, ar avea o culoare asemenatoare celei a luminii Soarelul la amiaza. Cu alte cuvinte, lumina soarelul la pranz, are o temperatura de 5.500 de grade Celsius.

Cand un corp negru este racit, va inceta sa mai produca lumina la un anumit moment; in schimb va incepe sa emita fotoni invizibili, in infrarosu. In acelasi timp, intensitatea radiatiei va scadea. Numarul de fotoni se micsoreaza pe masura ce temperatura scade. De aceea este atat de dificil de obtinut cantitatea suficienta de fotoni reci necesari ca sa se intample „condensarea Bose - Einstein”.

Si totusi cercetatorii din Bonn au reusit recurgand la doua oglinzi intre care au trimis continuu o raza de lumina. Intre suprafetele oglinzilor au dizolvat molecule de pigmenti cu care fotonii s-au ciocnit periodic. In aceste ciocniri, moleculele „inghiteau” fotonii si ii eliberau apoi. „In timpul acestui proces, fotonii preluau temperatura fluidului”, explica profesorul Weitz. „Astfel, temperatura lor ajungea la cea a camerei fara sa se piarda in proces”, adauga Weitz.

Fizicienii au marit apoi cantitatea de fotoni dintre cele doua oglinzi stimuland solutia care contine  molecule de pigmenti folosind o raza laser, lucru care le-a permis sa concentreze particulele de lumina racita atat de puternic, incat ele s-au comasat intr-un „superfoton”.

Noii fotoni reprezinta o sursa complet noua de lumina care are carcteristici asemanatoare laserulor. Insa, in comparatie cu lumina laser, au un avantaj decisiv: „Nu suntem capabili in momentul de fata sa producem laser care generaza lumina in frecvente ultra-scurte – in spectrul UV sau raze X”, explica Jan Klärs. „Cu condensarea fotonica Bose – Einsten, acest lucru ar trebui sa fie posibil”, mai spune Klärs.

Noua descoperire ar trebui sa bucure, in primul rand producatorii de cipuri care folosesc lumina laser in procesul de fabricatie. Noul procedeu permite utilizarea luminii cu o precizie mai mare decat pana in prezent. De asemenea, radiatiile razelor X au o lungime de unda mult mai scurta decat lumina vizibila. In principiu, laserele cu raze X ar trebui sa permita aplicarea unor circuite mult mai complexe pe aceeasi suprafata de silicon, permitand astfel producerea unei noi generatii de cipuri, mai performante.

 

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.