Reteaua Corect

Elicopterul de cercetare si atac chinezesc Z-10 W

Scris de valentin.vasilescu in 04 februarie 2011 la 14:36, in Stiinta. 126 vizualizari Intra in discutie Taguriatac, CAIC, china, elicopter, Z-10 W shortlinkhttp://crct.ro/ncuF

Prima escadrila de 16 elicoptere de acest tip, produsa de CAIC (Changhe Aircraft Industries Corporation) a intrat in inzestrarea trupelor de uscat ale Chinei in decembrie 2010.

Elicopterul de cercetare si atac chinezesc Z-10 W. Elicopterul de cercetare si atac chinezesc Z-10 W.

Primele elicoptere produse in China au fost realizate in cooperare cu rusii, rezultand 245 de aparate de transport Mi-17/Mi-8 si cateva Ka-28. Dupa 1992, chinezii s-au reorientat catre francezi de la Aerospatiale (Eurocopter), de la care au cumparat mai intai 8 elicoptere usoare SA 342 Gazelle si 13 elicoptere de transport mediu AS 321Ja Super Frelon. 

Apoi, chinezii au cumparat licenta de la francezi pentru elicopterul Super Frelon, devenit Z-8, pe care l-au realizat in 45 de exemplare. Au continuat cu elicopterul usor Z-11, construit in licenta dupa SA 350B Ecureuil, ca elicopter civil. 

In 1994, chinezii s-au stabilit la aparatul de transport usor Eurocopter AS-365N Dauphin II, din care mai intai au asamblat in 50 de bucati, dupa care l-au produs in 200 de exemplare sub denumirea de Z-9A. Incepand din 1997, pornind de la acelasi AS-365N Daulphin, chinezii au reproiectat elicopterul Z-9A devenind Z-9 W, adica primul elicopter de atac chinezesc. Intre 2000 si 2003 au fost produse 150 de elicoptere Z-9 W. 

In paralel, specialistii chinezi au proiectat cu asistenta de la companiile Eurocopter si Augusta, un elicopter modern de atac, denumit Z-10 W. Acest elicopter este specializat in misiuni de cercetare si sprijin apropiat prin lovirea blindatelor si eventual de interdictie aeriana. Elicopterul Z-10 W este superior aparatelor din clasa sa de cercetare si atac : AH-2 Rooivalk, Eurocopter EC 665 Tiger, Kawasaki OH-1 si Ka-52 Alligator

Elicopterul de cercetare si atac chinezesc Z-10 W

Produs de CAIC.

4 imagini in galerie

Elicopterul Z-10 W este propulsat de 2 motoare WZ-9 de cate 1.531 C.P (variante chinezesti imbunatatite ale motoarelor Pratt&Whitney PT6C-67C), are o viteza maxima de 300 km/h, un plafon practic de 6,400 m, o distanta maxima de zbor de 800 km si cantareste la decolare 8.000 kg. Z-10 W are un echipaj format din operatorul de arme, aflat in cabina din fata si pilotul, aflat in cabina din spate. 

Fuselajul este foate comprimat din lateral pentru a reduce sectiunea transversala radar. Motorul, transmisia, compartimentul echipajului si alte sectiuni vitale ale elicopterului sunt blindate. Rotorul portant are 5 pale, iar cel anticuplu 4, toate realizate din material compozit dupa configuratia utilizata la elicopterul american AH-64.   

Cabina elicopterului este de tip glass cockpit, utilizand LCD-uri color, subordonate sistemului de control al zborului, care furnizeaza doar informatiile necesare pilotilor. Sistemul de control al zborului dispune o interfata om-masina de tip FEP (flight envelope protection), care calculeaza permanent anvelopa de siguranta a zborului si anuleaza comenzile date de piloti atunci cand acestea depasesc limitele de evolutie sau structurale ale avionului.

Elicopterul Z-10 W in zbor

Elicopterul Z-10 W este prevazut cu comenzi electrice de tip fly-by-wire si cu butoane de tragere si selectoare ale armamentului pe mansa si pe regulatorul de pas care permit echipajului sa piloteze, sa descopere tintele si sa traga in acelasi timp, fara sa ia miinile de pe comenzi, dupa conceptul HOTAS ( Hands On Throttle-And-Stick), a holographic head-up display. 

Pe langa HUD (head-up display) holografic echipajul mai dispune de vizor de tragere montat pe casca de zbor de tip IHADSS (Integrated Helmet and Display Sighting System), similar lui M230E1 montat pe elicopterul american AH-64 Apache. Senzorul de pe monoclul castii urmareste retina tragatorului si dirijeaza automat axul tunului debord pe directia in care acesta priveste.

Echipamentul de navigatie inertial al elicopterului integreaza sistemul francez Beidou de tip GPS/GLONASS, care in viitor va fi capabil sa utilizeze si reteaua de sateliti europeni Galileo.  Centrala de conducere a focului are ca interfata echipamentul de senzori TADS (Target Acquisition and Designation System), compus din telemetru laser si proiector de fascicol laser, montat pe o turela in botul elicopterului(+/- 120 de grade mobilitate) si ADS, care incorporeaza o camera TVcolor, in spectrul vizibil, si una termala, in infrarosu. Ca si la AH-64, pilotul dispune de o turela cu senzori de navigatie pe timp de noapte de tip PNVS (Pilot Night Vision System), care contine o camera TV in infrarosu care urmareste miscarea capului pilotului.

Spre deosebire de AH-64D Apach Longbow, la elicopterul Z-10 W, radarul in gama milimetrica produs de China Northern Electronic ( similar lui AN/APG-78 ), nu a fost plasat intr-un radom deasupra rotorului portant, ci impreuna cu centrala de conducere a focului, intrucit cantareste foarte putin (65 kg). 

Armamentul principal montat pe elicopterul Z-10 W, este tunul automatic de calibrul 30 mm, copie dupa M230E1 de pe AH-64D Apach Longbow. Acesta are cadenta de 625 proiectile/minut, bataia eficace pana la 1.500 m, iar viteza initiala a proiectilului la iesirea de pe teava este de 805 m/s. Elicopterul Z-10 W mai dispune si de 4 puncte de acrosaj  in care sunt montate 8 rachete antitanc HJ-9 ( comparabila cu racheta americane BGM-71 TOW-2A) sau 8 rachete antitanc KD-8, echivalentul chinezesc al rachetei franco-germana Milan/Hot sau 8  rachete antitanc HJ-10 ( comparabile cu AGM-114 Hellfire) sau 4 rachete aer-aer TY-90 sau 4 blocuri UB-32 cu proiectile reactive calibrul 56 mm. 

Elicopterul Z-10 W are o buna protectie la razboiul electronic (EW), dispunand ca echipamente ESM de un receptor YH-96 de avertizare a iradierii radar RWR ( montat pe lteralele fuselajului ) si unul e avertizare laser LWR (sub fuselaj), iar ca ECM dispune de emitator de bruiaj radar si lansatoare de capcane termice. 

Pana in prezent exista 300 de cereri de achizitie din partea unor armate asiatice, pe care chinezii nu doresc sa le onoreze, de teama ca elicopterele lor ar putea ajunge in miinile indienilor sau taiwanezilor.

1.

Elicopterul de atac EC 665 Tiger

Publicat in 21 ianuarie 2011 la 12:24

In anul 1988, guvernele Germaniei si Frantei au primit din partea militarilor atentionarea ca in urmatorii 10 ani ar avea nevoie de un elicopter de atac care sa corespunda nevoilor teatrului de lupta european.

2.

Elicopterul de atac japonez Kawasaki OH-1

Publicat in 29 ianuarie 2011 la 16:19

OH-1 Ninja este un elicopter usor, de cercetare si atac, creat pentru a inlocui cele 111 aparate americane de tip Hughes OH-6 Cayuse din inzestrarea trupelor de uscat ale Japoniei (JGSDF).

3.

Elicopterul de atac Ka-52 Alligator

Publicat in 16 ianuarie 2011 la 12:48

Modelul Ka-52 Alligator este un aparat militar cu 2 locuri, derivat din Kamov Ka-50, avand 2 elici portante coaxiale, antrenate de 2 motoare Klimov TV3 de 1.830 kgf fiecare. Cabina de pilotaj este blindata, posturile de pilotaj sunt cot la cot, ambele fiind prevazute cu scaun de catapultare de tip Zvezda K-37-800.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.