Reteaua Corect

Doua teorii ale lui Einstein, confirmate de sonda spatiala Gravity de la NASA

Sonda spatiala Gravity B de la NASA, care orbiteaza Pamantul, a confirmat doua predictii din teoria relativitatii a lui Albert Einstein, care descriu felul in care Pamantul deformeaza timpul si spatiul din jurul lui, transmite Realitatea.Net.

Sursa imagine: realitatea.net_.jpg

Gravity a fost lansata in 2004 pentru a studia doua aspecte ale teoriei relativitatii ale lui Einstein. Primul este efectul geodetic, care se refera la deformarea spatiului si timpului in jurul unui corp gravitational. Cel de-al dolea este "frame-dragging", care mai poarta si numele de efectul Lense-Thirring – rotatia unui obiect altereaza continuumul spatio-temporal, deviind astfel un corp aflat in vecinatatea sa de pe pozitia prezisa de fizica newtoniana. "Imaginati-va ca Pamantul ar fi scufundat in miere. In timp ce planeta se roteste, mierea din jurul lui se roteste si ea, si asa se intampla si in cazul spatiului si al timpului. Sonda Gravity Ba confirmat doua dintre cele mai importante predictii ale universului lui Einstein", a explicat Francis Everitt, profesor la Universitatea Stanford din Palo Alto, California si principalul cercetator din cadrul misiunii.

Sonda Gravity B a folosit patru giroscoape extrem de precise pentru a masura cele doua ipoteze gravitationale, reusind sa confirme ambele efecte cu o precizie incredibila prin indreptarea instrumentelor sale catre steaua IM Pegasi.

Daca gravitatia nu ar fi afectat spatiul si timpul, giroscoapele ar fi aratat intotdeauna in aceeasi directie in timp ce sonda orbita Pamantu. Giroscoapele au inregistrat insa mici schimbari in directia rotirii lor in timp ce gravitatia Pamantului tragea de ele, confirmand astfel teoriile lui Albert Einstein.

Dupa cum noteaza Realitatea.Net, aceste rezultate incheie cu succes una dintre cele mai vechi proiecte din istoria NASA. Agentia spatiala americana a inceput sa lucreze la acest experiment inca din anul 1963.

1.

Descoperirea anului in stiinta: prima masinarie cuantica

Publicat in 18 decembrie 2010 la 13:36

Revista “Science” a acordat premiul de cea mai importanta descoperire a anului unei masinarii care poate sa se miste in moduri diferite in acelasi timp, fiind considerata primul obiect creat de om care se conformeaza regulilor mecanicii cuantice.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.