Reteaua Corect

Curentul de meteori Lyride ajunge în punctul maxim în această noapte

Scris de newsreporter in 23 aprilie 2019 la 00:43, in Stiinta. 467 vizualizari Intra in discutie Tagurilyride, Maxim, meteori shortlinkhttp://crct.ro/nul9

Lyridele, unul dintre numeroasele roiuri de meteori active într-un an, care poate fi observat în 2019 între 16 şi 25 aprilie, va avea punctul maxim de activitate în noaptea de luni spre marţi, potrivit Observatorului Astronomic "Amiral Vasile Urseanu" din Bucureşti, transmite Mediafax.

Terra trece printr-o zonă pe unde a trecut cometa C/1861 G1 (Thatcher), iar praful din coada acesteia va arde în atmosferă. Acest curent de meteori este unul dintre cele mai vechi observate, primele semnalări fiind făcute de chinezi acum 2.600 de ani (în anul 687 î.e.n.), se arată pe site-ul observatorului.

Fenomenul de stea căzătoare este arhicunoscut. Dâra luminoasă de pe cer este lăsată de o particulă cu o dimensiune sub un milimetru care arde în atmosfera Pământului, la frecarea cu aerul. Pentru o fracţiune de secundă se poate vedea acest fenomen, denumit de astronomi "meteor". Particula de praf cosmic care arde în atmosferă se numeşte "meteoroid", iar pietroiul care cade pe Pământ se numeşte "meteorit".

 Orice roi de meteori are o anumită perioadă în care este activ şi un moment de maxim, în care activitatea meteorilor este cea mai mare, potrivit Observatorului Astronomic.

 Pentru a putea vedea meteorii, nu este nevoie de instrumente astronomice, spun reprezentanţii instituţiei. Trebuie doar să priviţi înspre cer, aşezaţi comod, timp de minim o oră, cândva între miezul nopţii şi răsăritul Soarelui. Nu trebuie să priviţi într-o direcţie anume, pentru că meteorii pot apărea în orice direcţie, mai spun aceştia.

 De asemenea, cei ce cunosc constelaţiile pot identifica locul de unde pare că vin meteorii, acesta fiind situat undeva lângă steaua Vega, din constelaţia Lyra, înspre orizontul nord-estic.

Este de preferat ca observaţiile să se facă din afara oraşelor mari sau de la marginea lor, pentru că iluminatul public face ca majoritatea meteorilor să nu mai poată fi observaţi.

Însă, anul acesta, lumina satelitului natural al Pământului va dăuna observaţiilor, evenimentul având loc la numai câteva zile după Lună Plină. Totuşi, Lyridele pot fi observate după miezul nopţii, după ce radiantul a răsărit, spun cei de la Observatorul din Bucureşti.

Numărul maxim de meteori observabili cu ochiul liber în condiţii ideale este de 18 în noaptea de luni spre marţi.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.