Reteaua Corect

Cea mai veche proteza din lume, degetul fals al unei mumii egiptene

Scris de Alina Olteanu in 16 februarie 2011 la 14:40, in Stiinta. 186 vizualizari Intra in discutie Taguricea mai veche, deget, egipt, mumie, proteza shortlinkhttp://crct.ro/nd0h

Cea mai veche proteza descoperita pana in prezent este un deget fals confectionat din lemn si piele, care i-a apartinut fiicei unei preotese egiptene. Desi mumia femeii a fost descoperita in 2000, cercetatorii au trebuit sa faca mai multe teste inainte de a putea confirma ca degetul fals era cu adevarat o proteza ce ajuta la mers, si nu doar un ornament destinat vietii de apoi, transmite Descopera.ro.

Cea mai veche proteza din lume Cea mai veche proteza din lume
Sursa imagine: descopera.ro.jpg

Mumia lui Tabakentenmut, fiica unei preotese ce a trait in jurul anilor 950 - 710 i.e.n, a fost descoperita in anul 2000, langa Luxor, intr-o stare foarte buna. Pentru a testa ca instrumentul este cu adevarat o proteza, el a fost testat pe pacienti. Un cercetator de la Universitatea din Manchester a creat copii ale protezei din lemn, cat si dupa o proteza facuta din ipsos, in si clei, care a fost gasita langa mumia egipteana. Cele doua copii au fost testate ulterior pe doi voluntari cu afectiuni similare, care au mers de-a lungul unui coridor special, monitorizat de o serie de camere video."Se estimeaza ca degetul mare poarta 40% din greutatea corpului si este responsabil pentru propulsarea in fata a acestuia. Pentru a determina cu acuratete cat de buna era proteza a fost nevoie sa recurgem la tehnici de analizare a mersului pacientilor", a explicat cercetatorul britanic.

Rezultatele experimnetului au fost spectaculoase, ambii pacienti au descriind protezele drept "foarte eficiente". Potrivit pacientilor, proteza din lemn a fost totodata extrem de confortabila. "Cine a creat aceste proteze, le-a facut cu siguranta discutand cu pacientii despre gradul lor de confort. Se pare ca inceputurile acestei ramuri a medicinei apartin, fara dubiu, egiptenilor”, a conchis cercetatorul britanic.

Dupa cum aminteste Descopera.ro, pana acum se credea ca cea mai veche proteza din lume o proteza de picior, din lemn si bronz, ce apartinea epocii romane.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.