Mumia lui Tabakentenmut, fiica unei preotese ce a trait in jurul anilor 950 - 710 i.e.n, a fost descoperita in anul 2000, langa Luxor, intr-o stare foarte buna. Pentru a testa ca instrumentul este cu adevarat o proteza, el a fost testat pe pacienti. Un cercetator de la Universitatea din Manchester a creat copii ale protezei din lemn, cat si dupa o proteza facuta din ipsos, in si clei, care a fost gasita langa mumia egipteana. Cele doua copii au fost testate ulterior pe doi voluntari cu afectiuni similare, care au mers de-a lungul unui coridor special, monitorizat de o serie de camere video."Se estimeaza ca degetul mare poarta 40% din greutatea corpului si este responsabil pentru propulsarea in fata a acestuia. Pentru a determina cu acuratete cat de buna era proteza a fost nevoie sa recurgem la tehnici de analizare a mersului pacientilor", a explicat cercetatorul britanic.
Rezultatele experimnetului au fost spectaculoase, ambii pacienti au descriind protezele drept "foarte eficiente". Potrivit pacientilor, proteza din lemn a fost totodata extrem de confortabila. "Cine a creat aceste proteze, le-a facut cu siguranta discutand cu pacientii despre gradul lor de confort. Se pare ca inceputurile acestei ramuri a medicinei apartin, fara dubiu, egiptenilor”, a conchis cercetatorul britanic.
Dupa cum aminteste Descopera.ro, pana acum se credea ca cea mai veche proteza din lume o proteza de picior, din lemn si bronz, ce apartinea epocii romane.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.