Reteaua Corect

Specie nouă de pitulice, descoperită la Agigea

O nouă specie de pasăre sălbatică - pitulicea de munte orientală (Phylloscopus orientalis) - a fost descoperită în fauna din ţara noastră, scrie Agerpres..

Potrivit unui comunicat al Societăţii Ornitologice Române (SOR), descoperirea a fost făcută de un grup de ornitologi la Agigea.

"Era ora 09,00 dimineaţă, pe 7 septembrie, iar drd. Petrişor Galan a fost cel care a scos specia din plase. Eu am fost cel care a inelat-o, am plasat inelul cu seria şi numărul de identificare pe piciorul păsării, dar imediat, în jurul meu, au venit şi ceilalţi colegi biologi din echipă - Vitalie Ajder, Alexandru Pintilioaie, George Creangă, Diana Ionescu, Oana Galan. Bineînţeles că imediat ce au aflat au venit şi alţi ornitologi să vadă noua specie pe care o putem raporta în fauna României", a declarat Emanuel Baltag, citat în comunicat.

Specia nouă de pitulice din fauna României nu are dimensiuni impresionante. Este o pasăre de talie mică, lungimea corpului ei ajunge la 11-12 centimetri, iar greutatea nu depăşeşte 11 grame. Pasărea a fost semnalată încă din 1898, dar niciun cercetător nu a putut prezenta dovada că specia a fost observată şi identificată corect în ţara noastră, se arată în comunicat.

"Pitulicea aceasta este semnalată ca specie cuibăritoare în Balcani, care iernează în Africa. Cu toate acestea, nu putem afirma că specia cuibăreşte şi la noi. Pitulicile migrează spre Africa, nu iernează la noi, dar unele dintre ele, uneori, pornesc în migraţie spre nord, iar apoi îşi schimbă traseul. Pasărea a fost capturată şi inelată în migraţie, nu ne putem pronunţa, aşadar, dacă specia cuibăreşte şi în România", a mai spus dr. Emanuel Baltag.

Până în prezent, pitulicea de munte orientală nu poate fi văzută în România nici măcar la muzee, aceasta este prima observaţie documentată a speciei. Din 2013 până acum, au fost semnalate 18 specii noi de păsări în fauna ţării noastre. 

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.