Reteaua Corect

SpaceX va lansa un satelit propulsat de o velă solară

Scris de newsreporter in 20 iunie 2019 la 10:44, in ScIT. 90 vizualizari Intra in discutie Tagurisatelit, spaceX, velă spațială shortlinkhttp://crct.ro/nuBv

O rachetă Falcon Heavy a companiei SpaceX va lansa din Florida, pe 24 iunie, un satelit de mărimea unei pâini şi echipat cu o imensă velă solară din poliester strălucitor, ce va reprezenta unicul său mijloc de propulsie în spaţiu, informează AFP, preluată de Agerpres, scrie Hotnews.

Conceptul alimentează visurile astronomilor de multe decenii, însă nu a fost niciodată realizat. Ideea pare nebunească: propulsarea vehiculelor în vidul spaţial fără motor, fără carburant, fără panouri solare, ci doar cu ajutorul presiunii imperceptibililor fotoni emişi de Soare.
Dispozitivul care va fi lansat luni, 24 iunie, denumit LightSail2, a fost dezvoltat de Planetary Society, o organizaţie americană ce promovează explorarea spaţială, înfiinţată de astronomul Carl Sagan în 1980.

"În secolul al XVII-lea, Johannes Kepler evoca ideea de a naviga printre stele", a declarat pentru AFP Bill Nye, directorul Planetary Society, cunoscut în Statele Unite sub numele de "Science Guy" ("Savantul"), după o emisiune pentru copii pe care a prezentat-o în anii 1990. "Toate stelele au această energie, iar el îşi spunea că oamenii ar putea să o îmblânzească. S-a dovedit că a avut dreptate. Aici nu este vorba despre poezie".
O velă solară nu are nimic de-a face cu domeniul high-tech. Ea reprezintă un mare pătrat de peliculă foarte fină, foarte uşoară şi reflectorizantă - 32 de metri pătraţi de Mylar, o marcă de poliester comercializată începând din anii 1950.
Odată desfăşurată, pânza devine o capcană de fotoni. "Este energie pură. Când ei se lovesc de ceva, îşi transferă energia în acel lucru. Cu cât nava este mai mare şi mai strălucitoare, cu atât ea va fi împinsă mai puternic", a explicat Bill Nye.
Impulsul furnizat de fotoni este infim, însă el este de tip continuu. "Odată ajunşi pe orbită, nu vă veţi afla niciodată în pană de carburant", a explicat Bill Nye.
Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.