Reteaua Corect

Savant de top: În două luni poate fi infectată toată populația României

Dr. Raul C. Mureșan, directorul Departamentului de Neuroștiințe Experimentale și Teoretice, în cadrul Transylvanian Institute of Neuroscience, afirmă, într-un interviu acordat Europei Libere, că la rata actuală de propagare a coronavirusului, într-o lună și jumătate se poate ajunge la peste 2,6 milioane de români infectați, iar în două luni, întreaga populație a țării ar putea fi infectată, scrie Inpolitics.ro.

”În rețelele puternic conectate, în special în cele în care există conexiuni de medie și lungă distanță (adică nu doar din vecin în vecin, ci oameni care se întâlnesc cu oameni din diverse comunități sau care călătoresc), informația se propagă cu mare repeziciune. La fel se întâmplă, din păcate, și cu infecțiile virale. Motivul este că o persoană infectată transmite virusul unui număr de alte persoane, care la rândul lor transmit infecția unui număr de persoane sănătoase” afirmă savantul.

”Să spunem că există o familie cu 5 membri, iar unul sosește acasă infectat. Inițial o parte, să zicem 3 alți membri ai familiei contractează infecția. Dacă familia este în izolare, cei infectați nu pot transmite mai departe decât singurului membru al familiei rămas sănătos. Așadar, infecția rămâne și ea izolată în acea familie. Dacă însă membrii familiei se întâlnesc cu membrii altor familii, care sunt sănătoși, fiecare va infecta la rândul său 2-3 alte persoane, care vor infecta fiecare 2-3 persoane și așa mai departe. Lanțul se propagă, iar la nivelul unei comunități, unde circulația nu este restricționată, numărul de persoane infectate crește exponențial. Practic, în fiecare zi, numărul de cazuri este egal cu numărul de cazuri din ziua anterioară înmulțit cu o constantă. La ora la care vorbim, constanta calculată pe evoluția numărului de cazuri diagnosticate din România este între 1.2-1.4, adică numărul de cazuri diagnosticate se dublează, la aproximativ 3 zile.

Asta înseamnă că dacă astăzi am 80 de cazuri, peste 6 zile vor fi 320, peste o lună 82 de mii, iar peste o lună și jumătate 2.6 milioane!(…) La această rată de creștere, întreaga populație a României ar contracta virusul în termen de maxim 2 luni” mai spune Mureșan.

El atrage atenția, însă:

”Problema fundamentală este însă alta. Ca să poți aplica strategia de izolare trebuie să cunoști cine e infectat. Virusul SARS-CoV-2 care provoacă boala COVID-19 se răspândește, din păcate, inclusiv prin persoane care nu prezintă simptome, deci nu pot fi identificate și izolate(…)
Există o diferență între numărul de infectați și numărul de cazuri diagnosticate. În primul rând, cazuri diagnosticate sunt doar cele ale persoanelor care se prezintă la spital sau care au fost testate dintr-un motiv sau altul în diverse împrejurări.
Numărul de infecții este întotdeauna mai mare decât numărul cunoscut de cazuri.

Nu există motive de relaxare. Dacă societatea nu înțelege gravitatea situației, vom fi depășiți în cel mult 2-3 săptămâni.” conchide savantul.

Inpolitics.ro

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.