Reteaua Corect

Săptămâna Nobel debutează luni cu atribuirea premiului pentru medicină

Scris de newsreporter in 02 octombrie 2017 la 09:35, in ScIT. 126 vizualizari Intra in discutie Taguri2017, fiziologie, medicina, nobe, PREMII, saptamana, Stockholm shortlinkhttp://crct.ro/nrBu

Tradiționalele anunțuri prin care sunt comunicate în fiecare an numele laureaților premiilor Nobel vor fi făcute începând de luni la Stockholm, odată cu atribuirea premiului pentru fiziologie sau medicină, informează DPA, potrivit Agerpres.

Anunțul de luni va fi făcut de un reprezentant al comitetului Nobel, la Institutul Karolinska din Stockholm, cel mai devreme la ora locală 11.30 (12.30 ora României, n.r.).

Laureații premiilor Nobel pentru medicină, fizică, chimie și pace vor fi anunțați în această săptămână, în zilele de luni, marți, miercuri și vineri. Premiul Nobel pentru economie va fi atribuit săptămâna viitoare, pe 9 octombrie.

Academia Suedeză nu a comunicat deocamdată data la care va fi anunțat premiul Nobel pentru literatură. În mod tradițional, acest premiu este atribuit într-o zi de joi, ceea ce înseamnă că în 2017 trofeul ar putea fi anunțat fie în această săptămână, pe 5 octombrie, fie săptămâna viitoare, pe 12 octombrie.

Cu excepția premiului Nobel pentru economie, înființat în 1968 de Banca Centrală Suedeză, celelalte premii sunt atribuite de Fundația Nobel din redevențele generate de fondul creat de industriașul suedez Alfred Nobel (1833-1896), inventatorul dinamitei.

Fundația Nobel a anunțat săptămâna trecută că recompensa financiară pe care o vor primi laureații de anul acesta va fi cu un milion de coroane suedeze mai mare față de suma de anul trecut. Astfel, fiecare premiu Nobel din 2017 va fi însoțit de un cec de 9 milioane de coroane suedeze (1,1 milioane de dolari).

În 2012, recompensa financiară a fost diminuată cu 20%, la 8 milioane de coroane (839.000 euro), de la 10 milioane de coroane ce erau acordate în fiecare an începând din 2001, fiind vorba despre ''o măsură necesară pentru a evita punerea în pericol a capitalului (Fundației) pe termen lung'', în contextul crizei financiare, a precizat Consiliul de Administrație al Fundației Nobel.

Premiul Nobel pentru fiziologie sau medicină a fost atribuit pentru prima dată în 1901.

În 2016, cercetătorul japonez Yoshinori Ohsumi a fost recompensat pentru descoperirea mecanismelor de autofagie, un proces fundamental pentru descompunerea și reciclarea compușilor celulari inutili sau disfuncționali. Acest proces este implicat în mai multe maladii, inclusiv cancer și boli neurologice.

Potrivit tradiției, premiile Nobel vor fi înmânate ca în fiecare an în timpul unui banchet oficial ce va avea loc pe 10 decembrie, data la care se comemorează moartea lui Alfred Nobel.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.