Reteaua Corect

Prima lansare reusita a rachetei Ariane 5, din acest an

Operatiunea a avut loc de la cosmodromul Kourou din Guyana franceza pe 17 februarie, la 00:50 ora Romaniei. Racheta a plasat pe orbita circumteresta, o incarcatura utila de 20 t, din care 19,7 t o reprezinta nava automata de transport ATV2 (Automated Transfer Vehicle). Aceasta este cea mai mare greutate purtata vreodata in spatiul cosmic de racheta Ariane 5, in cele 56 de lansari ale sale.

Rachetei Ariane 5 i-a fost atasata o trepta suplimentara, constind dintr-un rezervor mare de combustibil, capabil sa asigure functionarea modulului de comanda cryogenic ESC-A produs de Astrium Space. Dupa lansarea rachetei Ariane 5 si dupa 2 dupa reporniri in afara atmosferei terestre, ale motorului HM-7B Snecma ( tractiune 67 kN ), ATV2 a atins prima viteza cosmica ( 7,9 km/s ), devenind satelit al Pamintului cu urmatorii parametrii : apogeu 262 km, perigeu 255 km, inclinatie 51,6 grade fata de Ecuator. Pe orbita, ATV2 ( denumit Johannes Kepler ca un omagiu adus ilustrului astronom german) si-a depliat cele 4 panouri solare, pornind sistemele autonome de navigatie ( GPS, astronomica ) si stabilind legatura cu centrul de control de la Toulouse. Jean-Jacques Dordain, directorul agentiei spatiale europene ESA a declarat ca lansarea rachetei Ariane 5 a astfel fost sincronizata incit sa poata fi vazuta, filmata si fotografiata din cosmos, de catre echipajul statiei spatiale internationale ISS ( International Space Station ). Acest lucru s-a realizat din compartimentul Cupola, un modul de observatii al ISS prevazut cu 7 ferestre si cu instrumente optice.  
La 45 de minute de la lansare, a avut loc a treia repornire a motorului HM-7B care s-a realizat cu scopul separarii lui ATV2 Johannes Kepler de ultima treapta a rachetei. Scoaterea de pe orbita a treptei finale a rachetei, a condus la intrarea acesteia in straturile dense ale atmosferei si dezintegrarea ei, deasupra unei zone din sudul oceanului Pacific.
Dupa citeva rotatii pe orbita, ATV2 Johannes Kepler a pornit pentru a 4-a oara motorul HM-7B, pentru scoaterea de pe orbita initiala si apropierea de ISS. Manevrele de andocarea la ISS, in regim automat, vor avea loc pe 19 februarie. ATV este o nava spatiala cilindrica cu lungimea de 10 m si diametrul de 4,5 m care este compus dintr-un modul de serviciu continind avionica si sistemul de propulsie si o cala cargo presurizata. In cala presurizata, expertii francezi au amplasat 7 t de provizii pentru echipajul ISS.  Din acestea 4.535 kg reprezinta combustibilul pentru motoarele rusesti de control al altitudinii statiei ISS ( care cintareste impreuna cu laboratorul European Columbus 376 t ). 100 kg citareste oxigenul comprimat din buteliile necesare respiratiei echipajului, restul il constituie alimentele, apa potabila si piesele de schimb.  ATV2 Johannes Kepler va ramine cuplat la ISS timp de 3 luni si jumatate, dupa care va executa separarea de aceasta si reintrarea in atmosfera terestra, dezintegrindu-se.       
Dupa zborul de certificare a acestui tip de transportor autonom ( ATV1 Joules Verne din 2008 ), ATV2 Johannes Kepler este primul modul comercial, din seria de 4 comandate de ESA companiei Astrium, ca parte a colaborarii europene in programul ISS. ATV3 Edoardo Amaldi, este si el pregatit sa fie lansat cu racheta Ariane 5. Compania Astrium este  componenta spatiala a concernului european EADS, care mai cuprinde Airbus, Astrium, Cassidian si Eurocopter si are o cifra de afaceri de 43 miliarde euro. La rindul sau, Astrium are o cifra de afaceri de 4,8 miliarde euro si dispune de 15.000 de angajati cu inalta calificare in Franta, Germania, Marea Britanie, Spania si Olanda.    
Arianespace, si-a planificat in 2011, sa lanseze 6 rachete Ariane 5, 2 rachete medii rusesti Soyuz, 1 usoara, de tip Vega, de la centrul spatial din Guyana franceza si 3 rachete de la cosmodromul Baikonur din Kazakhstan.
Urmatorul zbor al rachetei Ariane 5 este planificat pe 29 martie, cind va avea la bord satelitii de telecomunicatii Yahsat 1A si Intelsat New Dawn. 

 

Lansarea rachetei Ariane 5

Lansarea rachetei Ariane 5 de la cosmodromul Kourou din Guyana franceza, pe 17 februarie

1.

Racheta Ariane 5, blocata pe rampa

Publicat in 29 decembrie 2010 la 15:08

Cea de-a 6-a lansare a rachetei Ariane 5 din anul acesta, de la centrul spatial din Guyana franceza, programata pentru ieri, a fost amanata din cauza conditiilor meteo.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.