Reteaua Corect

Popularitatea ChatGPT poate duce la apariţia escrocheriilor sentimentale, avertizează experţii

Scris de newsreporter in 21 februarie 2023 la 10:02, in ScIT. 397 vizualizari Intra in discutie TaguriChatGPT, escrocherii sentimentale, popularitate shortlinkhttp://crct.ro/nAUX

Noua aplicaţie ChatGPT a atins 100 de milioane de utilizatori, iar ca urmare a acestei popularităţi ar putea fi folosită inclusiv pentru escrocherii sentimentale, susţin experţii Eset, potrivit Agerpres, citat de Știripesurse.

Într-un articol publicat, recent, pe blogul din România al companiei de securitate cibernetică ESTE se arată că, după ce a fost lansat pe 30 noiembrie 2022 şi a uimit o lume întreagă, ChatGPT a devenit aplicaţia web cu cea mai rapidă creştere înregistrată vreodată, ajungând la un milion de utilizatori în primele cinci zile, ca mai apoi să atingă 100 de milioane de utilizatori activi lunar în ianuarie 2023.

Astfel, chatbot-ul a captat imaginaţia publicului ca fiind ceva inedit şi diferit şi va rămâne prima mare tendinţă tehnologică relevată în cursul anului 2023, este de părere Andre Lameiras, specialist Eset.

Potrivit acestuia, având în vedere popularitatea aplicaţiei web bazate pe inteligenţa artificială, nu poate fi exclusă perceperea acesteia ca o alternativă la interacţiunile umane clasice.

„Deşi ChatGPT este conceput pentru a fi un interlocutor obiectiv, care să ajute cu informaţii pe oricine îi solicită acest lucru, este posibil ca această capacitate de a răspunde la orice întrebare să fie folosită şi pentru conversaţii<>”, explică Andre Lameiras.

Conform unui scenariu derulat de către experţi, se pune întrebarea dacă putem spune prietenilor că suntem implicaţi într-o relaţie sentimentală. Concluzia este că chatbot-ul explică faptul că nu are capacitatea de emoţii sau prezenţă fizică, astfel poate fi disponibil doar pentru o „relaţie funcţională”.

„Aşadar, nu vă faceţi iluzii, acesta nu poate înlocui (deocamdată) un partener în adevăratul sens al cuvântului, mai ales la nivel emoţional”, precizează sursa citată.

Aceste tendinţe de a încălca regulile pot fi considerate un punct slab

Într-o a doua situaţie putem pretinde că suntem la o întâlnire romantică, dar pentru să le povestim ulterior prietenilor despre cum au decurs lucrurile?

„Poate părea o idee bună să îi ceri lui ChatGPT să ieşiţi la o întâlnire, nu? Ce ar putea merge prost? Deşi "standardele etice" ale bot-ului nu îi permit să se prefacă că merge la o întâlnire, pentru a nu induce alte persoane în eroare, acesta poate "simula" o întâlnire, mai exact o discuţie despre scenarii ipotetice, asemenea unei analize teoretice. Analizând răspunsurile oferite şi perspectiva asupra subiectului, a fost destul de evident că ChatGPT este ferm în declaraţia sa: nu are capacitatea de "a plăcea pe cineva". În schimb, în cadrul oricărei interacţiuni se concentrează pe ceea ce poate face cel mai bine: să răspundă la întrebări şi să ofere informaţii într-o manieră conversaţională”, explică specialiştii.

Specialiștii au identificat punctele slabe

„Cu toate acestea, putem observa că ChatGPT nu numai că a fost dispus să ocolească propriile limitări etice atâta timp cât subiectul era doar "simularea unei întâlniri", dar părea să fie foarte conştient de modul în care a imaginat o primă întâlnire perfectă. Aceste tendinţe de a încălca regulile pot fi considerate un punct slab şi o potenţială cale de exploatare a capacităţilor aplicaţiei web în scopuri maliţioase”, spun specialiştii.

Autorul articolului de specialitate avertizează asupra faptului că riscurile legate de Inteligenţa Artificială (AI) există, pe măsură ce ChatGPT a fost distribuit masiv în lumea digitală la sfârşitul anului 2022, arată Agerpres.

În acest context, escrocii sentimentali şi, aparent, chiar şi persoane reale care folosesc aplicaţii de dating online nu au ezitat să profite de acest instrument. Astfel, aceştia au creat profiluri false foarte convingătoare cu ajutorul cărora au trimis mesaje „intereselor amoroase”.

Știripesurse

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.