Reteaua Corect

Poate fi stresul contagios? Ce au descoperit medicii

Dacă partenerul dvs de viață sau colegul de la muncă ori de școală este stresat, a-ți putea resimți și dvs același sindrom? O nouă lucrare publicată în Nature Neuroscience a constatat că șoarecii pot lua stres de la partenerii lor, iar cercetătorii cred că același mecanism se poate aplica și omului, scrie cunoastelumea.ro.

Jaideep Bains și echipa sa de la Universitatea din Calgary au încercat să determine efectul stresului unui șoarece asupra partenerului. Mai întâi, au separat șoarecii unul de celălalt. Apoi, au expus unul din fiecare pereche la o formă de stres ușoară. Echipa a analizat neuronii hormonului de eliberare a corticotropinei (CRH) de la ambii șoareci pentru a determina nivelele de stres ale animalelor. Interesant, modelele creierului la ambii șoareci s-au schimbat în același mod, indicând că ambii au fost stresați, deși numai unul a fost expus la stres.

„Studiile recente arată că stresul și emoțiile pot fi contagioase. Nu se cunoaște dacă acest lucru are consecințe de durată pentru creier. Nu știm încă dacă aceleași mecanisme se aplică oamenilor ca și în cazul șoarecilor, dar există motive întemeiate să credem că da. Abilitatea de a simți starea emoțională a altui este o parte esențială a creării și construirii legăturilor sociale”, a declarat Bains.

Orice tip de stres apare pe fondul conectării permanente a organismului la mediu, fiind generat de un dezechilibru marcant între solicitările mediului și posibilitățile de răspuns reale ale individului. Adaptarea presupune păstrarea integrității organismului care este în permanență amenințată de agenții stresori de toate tipurile. În plus adaptarea presupune realizarea unui echilibru dinamic cu mediul. Stresul apare în momentul când acest echilibru al adaptării se perturbă. Această perturbare este reversibilă. Stresul reprezintă, după Landy, un dezechilibru intens perceput subiectiv de către individ între cerințele organismului și ale mediului și posibilitățile de răspuns individuale. În funcție de natura agentului stresor, stresul poate fi psihic, fizic, chimic și biologic. În funcție de numărul persoanelor afectate, stresul poate fi individual sau colectiv, mai scrie Cunoaștelumea.ro.
Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.