Reteaua Corect

Perseidele: Cele mai spectaculoase imagini ale fenomenului

Scris de newsreporter in 13 august 2017 la 12:06, in ScIT. 601 vizualizari Intra in discutie Taguriaugust, imagini, meteori, perseide shortlinkhttp://crct.ro/nrkf

Curentul de meteori denumit "Perseide" îşi face apariţia în luna august. Fenomenul astronomic iluminează cerul oferind un spectacul de neuitat, scrie Mediafax

Fenomentul a început pe 17 iulie şi va dura până pe 24 august, pe măsura trecerii cometei Swift-Tuttle.

Până la 80 de meteoriţi pe oră au brăzdat cerul între 12-13 august.

Anul trecut, a fost vorba de aproximativ 150-200 de meteoriţi pe oră, pe măsură ce Pământul se intersecta cu traiectoria cometei Swift-Tuttle.

Swift-Tuttle este o cometă cu o perioadă orbituală de 133 de ani. Ea va zbura în apropierea Pământului pe 4 august 2126.

Denumite după constelaţia din care par că vin, Perseidele reprezintă unul dintre numeroasele roiuri de meteori activi într-un an. Perseidele sunt cunoscute pentru că este perioada concediilor şi a vacantelor, perioada din an când oamenii petrec mai mult timp sub cerul liber, noaptea, potrivit astro-urseanu.ro.

Fenomenul de stea căzătoare este arhicunoscut. Dâra luminoasă de pe cer este lasată de o particulă sub 1 mm diametru care aprinde aerul când intră în atmosfera Pamantului. Pentru o fracţiune de secunda vedem acest fenomen, denumit de astronomi meteor. Particula de praf cosmic care arde în atmosferă se numeşte meteoroid, iar pietroiul care uneori cade pe Pământ se numeşte meteorit.

 

Toate aceste particule de praf vin de la cometa Swift-Tuttle, care, când trece pe lângă Soare, sublimează şi praful cosmic prins în nucleul îngheţat este eliberat în spaţiu.

Pentru Perseide perioada de activitate este între 17 iulie şi 24 august. În această perioadă se pot observa, pe lângă meteorii ce nu aparţin unui curent (sporadici), şi meteori ce par că vin din constelaţia Perseus.

 Maximul curentului va veni cândva în noaptea de 12 spre 13 august, ora României. Este clar că din România nu se vede maximul (fiind zi în intervalul acela). Totuşi, vom putea observa panta ascendentă şi pe cea descendentă a maximului, în nopţile de 11/12 şi 12/13 august.

Puteţi observa perseide şi cu o noapte înainte şi cu una după maxim, numărul de stele căzătoare vizibile fiind un pic mai mic.

Cea mai buna perioadă de observare este dupa miezul nopţii până dimineaţa. Orice meteor al cărui traiectorie inversă ajunge în constelaţia Cassiopeia (între Cassiopeia şi Perseu) este o „perseidă”.

Imagine: Jamie Cooper/REX Shutterstock

Imagine: Twitter

 

Imagine: space.com/ Eric Bender

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.