Reteaua Corect

Pastila-minune a lui Hitler: cum erau "dopati" soldatii germani

Metamfetamina este un drog psihostimulant cunoscut mai ales datorita serialului de televiziune „Breaking Bad” si mediatizarii cazurilor grave de persoane dependente. Insa, nu multi ii cunosc trecutul interesant. Putini sunt cei ce stiu ca ea a fost extrem de populara in randul soldatilor din armata germana in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, informeaza Realitatea.net.

Sursa imagine: sanatate.rol.ro

In 1972, Heinrich Böll a castigat premiul Nobel pentru literatura. Dar inainte sa devina scriitor, el a facut parte din armata germana. Luptand pe multe fronturi in multe tari printre care Romania, Franta Ungaria si Uniunea Sovietica, Böll trimetea frecvent scrisori familiei in Cologne. 

Una dintre aceste scrisori, mai exact cea scrisa in data de 20 mai 1940, continea nu numai informatii referitoare la starea lui, ci si o rugaminte: „ Puteti, poate, sa mai obtineti niste Pervitin pentru proviziile mele?”

Asa cum explica chiar el, o singura pastila de Pervitin era echivalenta cu mai multe cesti de cafea, avand capacitatea de a-l mentine in alerta pentru mai multe ore. In plus, cand isi administra Pervitin, avea posibilitatea de a uita, temporar, ororile razboiului si putea sa fie fericit macar pentru o perioada scurta de timp. 

Pervitin a fost o versiune „primitiva” a ceea ce astazi numim metamfetamina. Pe ambalajul tubuli in care erau pastrate pastilele scria „adjuvant pentru vigilenta” utilizat pentru „mentinerea starii de veghe”. 

Astazi, metamfetamina este „celebra” mai ales datorita serialului de televiziune „Breaking Bad”, in care un profesor de chimie care se confrunta cu probleme financiare decide sa produca acest drog pentru a putea iesi din incurcatura. 

Metamfetamina a devenit populara in Germania, cand compania farmaceutica Temmler Werke a lansat-o pe piata in 1938. Atunci, psihologul armatei, Otto Ranke a vazut metamfetamina ca pe un adevarat medicament miraculos care ii tinea pe piloti treji si le dadea o senzatie euforica. Apoi, in septembrie 1939, Ranke a testat metamfetamina pe studenti universitari, iar rezultatele testelor au aratat ca dupa administrarea drogului, productivitatea lor crestea, chiar si atunci cand dormeau putin. 

 

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.