Reteaua Corect

Obstacol enorm pentru zborul spre Marte, descoperit de un nou studiu

Scris de newsreporter in 15 ianuarie 2022 la 12:34, in ScIT. 717 vizualizari Intra in discutie Tagurianemia spatiala, marte, studiu shortlinkhttp://crct.ro/nz0C

Următorul "salt uriaș" pentru omenire ar putea fi o călătorie pe Marte, însă, potrivit unei noi cercetări, provocarea va fi ca astronauții să aibă suficiente globule roșii pentru această călătorie, notează Reuters, potrivit Hotnews.

Chiar și turiștii spațiali care efectuează călătorii scurte ar putea fi nevoiți să rămână acasă dacă sunt expuși riscului de anemie sau de deficit de globule roșii, spun cercetătorii.

Se știe că astronauții se confruntă cu "anemia spațială", dar până acum se credea că aceasta este temporară, iar un studiu al NASA chiar a numit-o "o afecțiune de 15 zile".

Medicii au atribuit-o distrugerii celulelor roșii din sânge (hemoliză) care apare în urma schimbării fluidelor pe măsură ce corpul astronauților se acomodează la imponderabilitate și, din nou, când se reacomodează la gravitație.

Dar, de fapt, anemia este "un efect primar al plecării în spațiu", a declarat Dr. Guy Trudel de la Universitatea din Ottawa, care a condus un studiu asupra a 14 astronauți, finanțat de Agenția Spațială Canadiană.

"Atât timp cât ești în spațiu, distrugi mai multe celule sanguine decât produci."

"Credeam că știm ce este anemia spațială”

În mod normal, organismul distruge și înlocuiește aproape 2 milioane de globule roșii pe secundă. Echipa lui Trudel a descoperit că organismul astronauților a distrus 3 milioane de globule roșii pe secundă în timpul misiunilor lor de șase luni.

"Credeam că știm ce este anemia spațială, dar, de fapt, nu știam", a spus Trudel.

Astronauții au generat celule roșii suplimentare pentru a le compensa pe cele distruse. Dar, a întrebat Trudel, cât timp poate organismul să producă în mod constant cu 50% mai multe celule roșii?

O misiune dus-întors pe Marte ar dura aproximativ doi ani, a estimat NASA.

"Dacă ești în drum spre Marte și ... nu poți ține pasul" cu nevoia de a produce toate aceste globule roșii suplimentare, "ai putea avea probleme serioase", a spus Trudel.

Nu e o problemă cât timp ești în spațiu

A avea mai puține globule roșii în spațiu nu este o problemă atunci când corpul tău este în imponderabilitate, a adăugat el.

Dar după aterizarea pe Pământ și, potențial, pe alte planete, anemia ar putea afecta energia, rezistența și forța astronauților.

La un an de la întoarcerea pe Pământ, celulele roșii din sângele astronauților nu reveniseră complet la nivelurile de dinaintea zborului, a raportat vineri echipa sa în Nature Medicine.

Sulekha Anand, care cercetează fiziologia umană la San Jose State University și care nu a fost implicată în studiu, a fost de acord. "Descoperirile au implicații pentru înțelegerea consecințelor fiziologice ale zborurilor spațiale și ale anemiei la pacienții aflați la sol", a spus ea.

Echipa lui Trudel caută acum modalități de rezolvare a problemei.

Hotnews

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.