Reteaua Corect

Oamenii de Neanderthal au dispărut din nordul Europei mult mai demult decât se credea - studiu

Scris de newsreporter in 09 martie 2021 la 10:47, in ScIT. 881 vizualizari Intra in discutie Taguribelgia, disparitie, europa, neanderthal, nord, studiu shortlinkhttp://crct.ro/nxuT

Dispariția omul de Neanderthal s-ar putea să se fi petrecut mult mai repede decât se credea, arată o reanalizare a unor fosile descoperite într-o peșteră din Belgia. Subiectul este unul controversat în rândul arheologilor și are implicații importante legate de cronologia omului modern. Resturile umane descoperite în secolul 19 în sit-ul din Belgia au între 44.200 și 40.600 ani vechime, și nu 24.000, cum se credea inițial, arată noul studiu, citat de HotNews.

O echipă multidisciplinară din Belgia, Marea Britanie și Germania susține că a dezvoltat o metodă de preparare a eșantioanelor analizate, astfel încât să se evite orice contaminare cu microbi din exterior. Studiul, publicat în revista Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) conchide că oamenii de Neanderthal au dispărut de mai mult timp din nordul Europei, față de ce se credea.

Și această nouă metodă este legată tot de datarea cu radiocarbon, consacrata metodă de determinare a vârstei aproximative a unui obiect organic vechi prin măsurarea conținutului de Carbon 14, dar cercetătorii spun că este vorba de o datare mult mai exactă, fiindcă au fost analizate molecule despre care este sigur că nu au fost contaminate cu nimic din exterior.

Datarea cu radiocarbon a unui eșantion se realizează măsurând radioactivitatea lui reziduală și raportând-o la activitatea eșantioanelor din prezent.

Au fost analizate resturi umane din alte două sit-uri belgiene, Fonds-de-Foret și Engis, rezultatele fiind compatabile. Cercetătorii spun că datarea este un element esențial în arheologie și că doar printr-o datare fiabilă se poate stabili o cronologie credibilă care să ne spună care au fost raporturile dintre oamenii de Neanderthal și Homo Sapiens. Arheologii care au făcut studiul califică rezultatele ca fiind ”entuziasmante”.

Studiul notează că probele arată că oamenii de Neanderthal au supraviețuit mai mult timp în alte părți din Europa.

Multe studii au susținut că neanderthalienii erau mult mai pricepuți și mai deștepți decât se credea și unele studii le-au atribuit unelte foarte bine făcute pentru perioada aceea. Dacă noua schemă de datare va fi aplicată pe scară largă și va fi acceptată, atunci unelte care le-au fost atribuite lor, ar trebuie cercetate din nou, fiindcă poate nu au fost create de ei.

Despre motivele dispariției oamenilor de Neanderthal s-au făcut multe scenarii: cauze climatice, competiție între specii sau un grad ridicat de consangvinitate.

Studiul este publicat cu titlul ”Reevaluating the timing of Neanderthal disappearance in Northwest Europe”.

Sursa: AFP

HotNews

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.