Reteaua Corect

O structură cu un diametru de peste 515 kilometri se ascunde sub Australia

Scris de newsreporter in 17 august 2023 la 07:49, in ScIT. 499 vizualizari Intra in discutie TaguriAndrew Glikson, asteroid, australia, crater shortlinkhttp://crct.ro/nBLX

Geologul Andrew Glikson dezvăluie noile cercetări care sugerează existența unui imens crater de asteroid sub Australia; indiciile susțin că acesta ar putea fi cel mai mare crater de pe Pământ, scrie Futurism, potrivit Știripesurse.

Potrivit lui Glikson, uriașa formațiune subterană de sub Australia, numită Deniliquin, este estimată să aibă un diametru de peste 515 kilometri. Acest lucru depășește dimensiunile celei mai mari structuri de impact confirmată, craterul Vredefort, cu o lățime de aproximativ 161 km, din Africa de Sud. De asemenea, se depășește și dimensiunile craterului Chicxulub, considerat a proveni de la asteroidul care a dus la dispariția dinozaurilor.

Studiul a fost publicat în revista Tectonophysics

Structura uriașă de sub Australia, un crater de impact al unui asteroid? „Istoria impacturilor de asteroizi pe Pământ este în mare măsură necunoscută”, a scris Gilkson.

Existența structurii Deniliquin a fost propusă pentru prima dată la sfârșitul anilor 1990 de către Tony Yeates, care a fost coautor al acestui studiu recent, bazat pe modele magnetice. O analiză ulterioară care s-a încheiat în 2020 a confirmat că a existat o structură mare sub o regiune din sudul New South Wales, deși fără dovezi definitive că ar fi fost cauzată de un impact, .

Probabil vă întrebați cum trece neobservată o structură atât de masivă aflată chiar sub picioarele noastre?

„Atunci când un asteroid lovește, acesta creează un crater cu un centru ridicat. Acesta este similar cu modul în care o picătură de apă sare în sus dintr-un crater tranzitoriu atunci când aruncați o pietricică într-o apă”, explică Glikdon.

„Această cupolă centrală ridicată”, adaugă el, se poate eroda de-a lungul a milioane de ani, devenind mai puțin proeminentă. Dacă craterul nu este pur și simplu îngropat de sedimente, o coliziune între plăcile tectonice ale Pământului ar putea cuprinde structura, deoarece o placă este forțată să intre sub cealaltă.

Ce anume demonstrează dovezile găsite la fața locului?

Odată cu descoperirea domului, există alte câteva indicii puternice ce identifică structura drept un crater de asteroizi, cum ar fi ondulațiile simetrice în crustă care ar fi cauzate de temperaturile extreme ale unui impact și „defecțiunile radiale” întâlnite în mod obișnuit în alte structuri de impact.

Din păcate, majoritatea dovezilor adunate până acum despre Deniliquin sunt doar de la suprafață, iar Glikson subliniază necesitatea forajelor adânci pentru a obține „dovada impactului”.

Cu toate acestea, ultimele sale cercetări sugerează că impactul asteroidului care a creat acest crater a avut loc în urmă cu aproximativ 445 de milioane de ani. Asta coincide cu ceea ce este cunoscut sub numele de evenimentul de extincție în masă din Ordovicianul târziu, care a distrus 85% din viața de pe Pământ.

Potrivit lui Glikson, acest impact a fost de cel puțin de două ori mai puternic decât cel care a ucis dinozaurii și a lăsat în urmă craterul Chicxulub.

Știripesurse

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.