''Este o statuie adevărată, creată de cinci maeÅŸtri diferiÅ£i, care n-ar fi putut colabora niciodată în realitate'', a precizat pentru AFP Pauliina Lunde, purtătoare de cuvânt a Sandvik, compania care a conceput această sculptură graÅ£ie a trei programe diferite de AI, conform Agerpres.
Realizată din oÅ£el inoxidabil, cu o înălÅ£ime de 150 de centimetri ÅŸi o greutate de 500 de kilograme, statuia este expusă la muzeul de tehnologie din Stockholm ÅŸi provoacă concepÅ£iile tradiÅ£ionale despre artă.
Statuia reprezintă o femeie, a cărei jumătate inferioară a corpului este acoperită de un fel de tunică ÅŸi care Å£ine un glob din bronz în mâna stângă.
Ideea a fost crearea unui amestec savant între stilurile a cinci sculptori marcanÅ£i pentru epoca lor: Michelangelo Buonarroti (Italia, 1475-1564), Auguste Rodin (FranÅ£a, 1840-1917), Käthe Kollwitz (Germania, 1867-1945), Kotaro Takamura (Japonia, 1883-1956) ÅŸi Augusta Savage (Statele Unite, 1892-1962).
''Are ceva ciudat în înfăţiÅŸare, îÅ£i dai seama că nu este creată de o fiinţă umană'', a subliniat Julia Olderius, responsabilă pentru inovaÅ£ie în cadrul muzeului.
Privitorul poate remarca musculatura inspirată de Michelangelo, dar ÅŸi mâna, care aminteÅŸte de cele create de Takamura.
În acest scop, inginerii de la Sandvik au alimentat sistemele AI cu numeroase imagini ale unor sculpturi create de aceÅŸti artiÅŸti.
Inteligenţa artificială a propus apoi mai multe imagini 2D care, potrivit Juliei Olderius, reflectă specificul fiecăreia dintre aceste sculpturi.
''Imaginile în 2D au fost integrate de ingineri printr-o modelare 3D, iar acesta a fost punctul de pornire de la care ne-am concentrat asupra fabricaÅ£iei'', a urmat ea.
E însă vorba de artă sau de o tehnică ingenioasă? ''Da, cred că e vorba despre artă'', afirmă Julia Olderius, care estimează că această evaluare îi revine în cele din urmă publicului.
Despre tema mai generală a pătrunderii inteligenÅ£ei artificiale în domeniul artelor, ea afiÅŸează acelaÅŸi optimism.
''Nu trebuie să ne fie frică de ceea ce AI face cu creativitatea, conceptele, arta, designul'', a apreciat ea.
Cred pur ÅŸi simplu că trebuie să ne adaptăm la un nou viitor'', în care tehnologia are un loc aparte în cadrul creaÅ£iei ÅŸi proiectării.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.