Telefoanele cu ”clăpiță”, cum mulți le alintam acum mai bine de 10 ani, vin în prezent pe o piață cu totul schimbată, o piață unde oamenii dau și peste 4.000 de lei pe un telefon excelent. Noul telefon cu clapetă costă 420 de lei și arată bine, dar limitările sunt numeroase și pentru a-l judeca cinstit trebuie să ne gândim la preț și la publicul țintă. 2720 este pentru nostalgici și pentru cei care vor un telefon la care să vorbească în special și la care bateria să țină 3-4 zile între încărcări.
De ce oamenilor le plac telefoanele retro? Pe scurt: au un șarm anume, sunt diferite față de cele moderne, bateria ține mult și, evident, ne amintesc de alte vremuri mai bune, sau de tinerețe.
Apoi sunt oameni care susțin cu tărie că aceste telefoane retro mai simple, dar utile, ne pot ajuta să facem ”digital detox”, adică să diminuăm dependența de smartphone și să stăm mai puțin cu ochii în ecran. Diverse studii au calculat cât de des luăm smartphone-ul în mână într-o zi, iar rezultatele variază între 60 și 200 de ori. Sunt tot mai multe aplicații care ne arată cât de mult ne uităm la ecran într-o zi, în general peste două ore, dar este suficient să arunci o privire pe stradă, în autobuz, într-un bar, într-un tren sau cam oriunde altundeva, pentru a vedea oameni cu ochii în ecran minute în șir.
Poate fi un telefon retro, dar cu aspecte moderne, util în ziua de azi? Este ușor de folosit? Are cum să fie de succes un telefon secundar? Am testat Nokia 2720 Flip, telefon recent lansat, reinterpretarea unui concept de acum un deceniu.
Telefonul cu clapetă are multe calități și chiar mai multe defecte, dar un atuu are cu siguranță: stârnește curiozitatea oamenilor. În două săptămâni cât l-am folosit l-am arătat multor persoane și reacțiile au fost super-diverse de la ”uau, cât de super este!” până la ”fii serios, ce-i drăcia aia, știe să facă ceva!?”. Au fost și reacții pe care nu le putem reproduce aici.

Foto:Rareș Bașturescu
Ei bine, telefonul știe să facă destul de multe, dar are și o mulțime de limitări, iar dacă te decizi să-ți cumperi unul, oricât de pasionat ai fi de un telefon cu clapeta, trebuie să nu uiți că are un ecran de 2,8 inci cu rezoluție slabă și o cameră de doar 2 MP cu care doar pe lumină bună poți face poze din care să se înțeleagă ceva. Nu trebuie să uităm că este un telefon de 420 de lei, astfel că nu-l putem compara cu un smartphone decent și nici nu are pretenția să înlocuiască un smartphone. Dar compania spune că este ”telefonul perfect pentru un digital detox”, lucru de care nu ne-am convins.
Dar și cei de la HMD Global spun că este un ”feature phone”, adică un telefon simplu, fiabil și durabil, un telefon cu Facebook, WhatsApp, Twitter și cu comenzi vocale. Telefonul intră într-o categorie numită ”smart feature phones”, telefoane simple cu o serie de aplicații moderne, dar cu mențiunea că nu pot înlocui un smartphone, ci pot fi un fel de rezervă pentru el.
Continuarea pe HotNews.ro
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.