Cel mai elocvent exemplu este MySpace, care a cedat in toamna trecuta in fata platformei lui Mark Zuckerberg, reprofilandu-se ca site de socializare de entertainment, in special muzica. Seful MySpace, Mike Jones, a si recunoscut oficial ca site-ul pe care il conduce nu mai este o retea de socializare si rival al Facebook, cu care a incheiat de altfel si un parteneriat, incluzand pe platforma sa butoanele de Like, Share si Connect. O miscare prin care incearca sa intoarca in favoarea sa exodul utilizatorilor catre Facebook.
"MySpace nu mai este o retea sociala, ci o destinatie pentru socializarea de entertainment", a incercat sa explice Jones pentru The Daily Telegraph. Problemele cu care se confrunta MySpace sunt insa destul de grave. Recent, compania s-a vazut nevoita sa concedieze 500 de angajati si sa renunte la operatiunile sale internationale, pastrand doar birourile din Statele Unite. Iar numarul utilizatorilor activi este in continua scadere.
Un alt exemplu este Bebo, care pune acum accentul pe libertatea de control si personalizare a conturilor de catre utilizatorii sai, axandu-se, in privinta continutului, pe subiecte umoristice. "Eu cred ca putem coexista foarte bine cu Facebook, Bebo fiind acum o platforma axata pe libertatea de personalizare. Nu toata lumea vrea sa fie pe o platforma care-i numara printre membri si pe parintii sai", explica Adam Levi, directorul general al Bebo.
Pariul unei alte retele sociale, Path, este o abordare diferita de cea a Facebook, care mizeaza pe largirea exponentiala a retelei de contacte. In schimb, Path le permite membrilor sai o retea de numai 50 de prieteni, definindu-se ca "o retea sociala personala".
Pana acum, tabloul general al acestui segment al internetului are o singura certitudine: Facebook este jucatorul dominant si isi intareste in fiecare zi pozitia de lider absolut. Ramane de vazut daca va deveni insa singurul jucator relevant sau daca restul site-urilor de socializare vor reusi sa supravietuiasca. Istoria de pana acum a internetului ne arata insa ca internautii, desi pot fi "adunati" de un jucator monopolist, nu renunta niciodata la diversitate.
![]() | ||
1. | Analiza: Romanii pe FacebookPublicat in 27 decembrie 2010 la 19:58 In cursa catre un miliard de utilizatori, Facebook poate conta si pe un mic ajutor din partea romanilor, care au adoptat site-ul lui Mark Zuckerberg drept principala platforma de socializare. Facebrands.ro a publicat astazi si o analiza detaliata a fenomenului Facebook in Romania, care arata succesul dar mai ales potentialul local al retelei. |
![]() |
![]() |
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.