Reteaua Corect

NASA a detectat două erupții solare de mare intensitate

Scris de newsreporter in 07 septembrie 2017 la 10:18, in ScIT. 513 vizualizari Intra in discutie Taguriexplozii solare, nasa, pamant, soare shortlinkhttp://crct.ro/nrta

Două puternice explozii solare de mare intensitate au avut loc miercuri, a doua fiind cea mai puternică înregistrată de la începutul acestui ciclu de activitate a soarelui, ce a debutat în decembrie 2008, relatează AFP citând un anunț al NASA, scrie Agerpres.

Sursa imagine: descopera.ro

Aceste jeturi de radiații, care pot perturba funcționarea sateliților de comunicații și sistemele de navigație GPS, ca și rețelele de distribuție electrică la straturilor superioare ale atmosferei terestre, au fost detectate și filmate de sonda ''Solar Dynamics Observatory'' a Agenției Spațiale Americane la ora 9:10 GMT și, respectiv, la ora 12:02 GMT.

Potrivit Centrului de Predicții Meteorologie Spațiale (SWPC) aceste erupții de clasa X au perturbat timp de o oră comunicațiile radio de înaltă frecvență pe suprafața Terrei orientată către soare, precum și comunicațiile cu frecvență joasă utilizate pentru navigație.

Cele două erupții au avut loc într-o regiune activă a soarelui unde s-a produs deja o erupție de intensitate medie, la 4 septembrie.

Ciclul actual al soarelui, care a început în decembrie 2008, a manifestat o scădere a activității, deschizând calea către "minimul solar".

Ciclurile solare durează, în medie, unsprezece ani, precizează sursa citată.

La sfârșitul fazei active, aceste erupții devin din ce în ce mai rare, dar pot totuși să fie puternice.

Erupțiile solare, uriașe explozii în atmosfera Soarelui, afectează toate straturile atmosferei solare (fotosfera, coroana și cromosfera), încălzind plasma cu zeci de milioane de grade Kelvin și aruncând în spațiu electroni, protoni și ioni grei cu viteze apropiate de cea a luminii. Aceste erupții sunt deseori asociate cu furtunile magnetice solare, denumite și ejecții de masă coronală (CME). Acestea două sunt cel mai des întâlnite evenimente solare, însă Soarele poate genera și fluxuri foarte rapide de protoni ? denumite evenimente SEP (solar energetic particle) și pot apărea și fluctuații în dinamica vântului solar cunoscute drept evenimente CIR (corotating interaction regions).

Exploziile solare de clasă X sunt cele mai puternice. Cea mai intensă dintre cele două explozii a fost clasificată X9,3, cea mai puternică de la explozia X17 din 2005, conform NASA. Exploziile solare cele mai puțin intense sunt de clasă A, urmate de B, C, M și X. Similar cu scara Richter pentru cutremure, fiecare literă reprezintă intesitatea.

Exploziile solare de clasă X pot provoca radiații puternice în atmosfera superioară a Pământului și pot declanșa întreruperi radio, așa cum s-a întâmplat miercuri.

Cea mai puternică explozie solară detectată până acum a avut loc în 2003 fiind clasificată la clasa X28.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.