Reteaua Corect

Muntele Everest a crescut cu 86 cm, dar tot nu este cel mai înalt de pe Pământ

Scris de newsreporter in 15 decembrie 2020 la 12:40, in ScIT. 804 vizualizari Intra in discutie Taguricel mai inalt munte, crescut, everest shortlinkhttp://crct.ro/nx6g

China și Nepalul au confirmat săptămâna trecută noua dimensiune standard a muntelui Everest, masivul neregulat din Himalaya care le încalecă granița. Cel mai înalt pisc din lume este acum puțin mai înalt în mod oficial și acesta nu este sfârșitul poveștii. Schimbările geologice, metodele complicate de a măsura un munte și criteriile variate de aflare a celei mai înalte culmi din lume dau certitudinea că nu este o chestiune închisă pentru totdeauna, scrie HotNews.

Înălțimea unui munte se schimbă. Mișcarea plăcilor tectonice îl poate ridica treptat, în timp ce cutremurele îl pot coborî. Forțele opuse pot asigura un grad de stabilitate în timp, după cum spune Dang Yamin, membru al echipei chineze care a studiat în acest an înălțimea Everestului. „Natura tinde să atingă un echilibru”, a afirmat el pentru agenția oficială Xinhua News. Ca exemplu, Dang a citat un cutremur masiv din 1934 care a șters în câteva momente 150 de ani de creștere constantă în înălțime.

Există mai multe moduri de măsurare a unui munte. Anul trecut, o echipă nepaleză a instalat pe vârful Everestului un marker pentru a-i stabili poziția exactă prin sateliți GPS. O echipă chineză a făcut același lucru în primăvară, dar a utilizat constelația de sateliți de navigație Beidou a Chinei, precum și alte echipamente.

În același timp, nepalezii au făcut măsurători cu versiuni moderne echipate cu laseri ale teodoliților care au măsurat în 1856 înălțimea muntelui prin metode trigonometrice.

China și Nepalul au prezentat în comun noua înălțime oficială de 8.848,86 m peste nivelul mării. Cele două țări avuseseră timp de ani controverse pe acest subiect.

Noua înălțime este cu 0,86 m peste cea mai mare (a Nepalului) din cele două valori susținute de țări. Acordul anunțat săptămâna trecută a fost văzut ca un semn al întăririi legăturilor politice, economice și culturale dintre ele.

Măsurarea înălțimii peste nivelul mării a fost întotdeauna dificilă, deoarece nivelul oeanului variază considerabil în funcție de maree, magnetism și alți factori. Creșterea nivelului mărilor mai adaugă unul.
Dar aceasta este doar una din metodele de măsurare a înălțimii unui munte. Motivul pentru care Everestul câștigă premiul este acela că baza sa stă sus, pe o elevație de înălțime considerabilă.

Măsurând din centrul Pământului, vulcanul Chimborazo din Ecuador este cel mai înalt din lume, ridicându-se cu 2.072 m deasupra Everestului. Din cauză că raza ecuatorială a Pământului este mai mare, munții de-a lungul Ecuatorului sunt mai departe de centru.

Măsurând de la bază până la vârf, vulcanul Mauna Kea din Hawaii este cel mai înalt munte. Dar cea mai mare parte a lui este sub apă. (The Associated Press)

HotNews

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.