Reteaua Corect

Motivul dispariției omului Neanderthal ar putea fi un simplu ghinion (Studiu)

Scris de newsreporter in 28 noiembrie 2019 la 10:19, in ScIT. 518 vizualizari Intra in discutie Taguriconsangvinizare, disparitie, efectul allee, ghinion, neanderthal shortlinkhttp://crct.ro/nvkL

Cercetări recente legate de extincția oamenilor de Neanderthal au dezvăluit că este mai probabil ca aceasta să fi fost provocată de o serie de ghinioane, decât de superioritatea indivizilor Homo sapiens, scrie The Guardian, potrivit HotNews.ro.

Populația indivizilor de Neanderthal era atât de mică în momentul în care oamenii moderni au ajuns în Europa, încât cosangvinizarea, fluctuațiile naturale a ratei natalității, mortalității și raportul sexelor ar fi putut să o ruineze, potrivit oamenilor de știință. Rezultatele sugerează că primii oameni moderni care au ajuns în Europa nu erau superiori celor Neanderthal, așa cum susțin unele viziuni.
"Povestea standard este că Homo sapiens a invadat Europa și Orientul Apropiat, unde indivizii Neanderthal trăiau, decimându-i", a declarat Krist Vaesen, de la Universitatea de Tehnologie Eindhoven.
"Concluzia principală a studiului nostru este că oamenii nu erau necesari pentru extincția Neanderthalilor. Este foarte posibil să fi fost doar vorba de ghinion."
Oamenii de știință sunt de acord, în mare, că indivizii Neanderthal au dispărut acum aproximativ 40.000 de ani în urmă, după un val de migrație a oamenilor moderni, din Africa, cu 20.000 de ani înainte. Ceea ce rămâne neclar este de ce oamenii Neanderthal au murit și ce rol (dacă au avut unul) au avut strămoșii noștrii în acest proces.
Pentru a investiga motivele dispariției acestora, cercetătorii au creat modele pentru a urmări dinamica populației pe parcursul a 10.000 de ani, luând trei factori în considerare - cosangvinizarea; efectul Allee, care se referă la faptul că populații mici nu reușesc să crească în densitate din cauza unor opțiuni limitate de parteneri, nu au destui vânători pentru asigurarea hranei, protecția grupului și creșterea copiilor; fluctuațiile naturale ale ratelor natalității, decesului și a raportului dintre sexe.
Modele au arătat că șansele ca oamenii Neanderthal să fi dispărut numai din cauza cosangvinizării sunt mici. Însă aceasta, combinată cu efectul Allee și alte transformări naturale în populație, ar fi putut contribui.

HotNews.ro

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.