Reteaua Corect

Moartea lui Ginghis Han a fost mult mai banală decât s-a crezut

Scris de newsreporter in 09 februarie 2021 la 11:52, in ScIT. 762 vizualizari Intra in discutie Taguricauza, ciumă, Ginghis Han, moarte shortlinkhttp://crct.ro/nxmE

Morțile unor figuri foarte iubite, intrate în istorie, sau ale unor oameni legendari tind să fie exagerate deseori. Un exemplu este Ginghis Han a cărui moarte a fost intens dezbătută de-a lungul secolelor, existând o mulțime de legende și teorii pe acest subiect, scrie Descoperă.ro.

Fondatorul și conducătorul brutal al Imperiului Mongol, care a devenit cel mai mare imperiu terestru din istorie, Ginghis Han, a murit în august 1227.

Se cunoaște foarte puțin despre decesul său. A fost înhumat într-un mormânt nemarcat, posibil la 20 de metri adâncime, dacă s-au urmat practicile funerare pentru regii xiongnu, ceea ce face ca localizarea corpului său, pentru a fi supus investigațiilor (sau chiar jefuirea mormântului), să fie aproape imposibilă, notează IFL Science.

Poveștile despre decesul lui Ginghis Han sugerează că a murit din cauza rănilor după ce a căzut de pe cal, în timpul bătăliei cu forțele chineze, din cauza unei răni de săgeată sau chiar că a murit pentru că a pierdut mult sânge după ce a fost castrat de o prințesă Tangut.

Ignorarea faptului istoric acceptat despre Ginghis Han

„Toate aceste legende au fost, cel mai probabil, create la o dată ulterioară (decesului n.r.) și nu au luat în considerare sau chiar au ignorat voit un fapt istoric acceptat”, au scris cercetătorii de la Universitatea Flinders din Adelaide (Australia) într-un studiu recent.

„Și anume că familia și adepții lui Han au fost instruiți să păstreze moartea lui Ginghis Han drept cel mai ascuns secret al lor, întrucât s-a produs într-un moment nepotrivit, când mongolii se aflau în stadiul vital al cuceririi Xia de Vest, imperiul împotriva căruia luptaseră de mai bine de 20 de ani”, au mai spus cercetătorii într-un studiu publicat în International Journal of Infectious Diseases.

Echipa a dorit să exploreze moartea lui Han dintr-o perspectivă istorico-medicală. În „The History of Yuan”, afirmă cercetătorii, se spune că liderul suprem al Imperiului Mongol s-a simțit rău și a avut febră între 18 august și 25 august 1227. La 8 zile de la debutul febrei, el era mort.

Cercetările anterioare au speculat că a murit de tifos, dar noile investigații susțin că nu au fost menționate alte simptome asociate bolii, cum ar fi vărsăturile și durerile abdominale.

De ce a murit Ginghis Han

„Având în vedere circumstanțele generale ale bolii care îi afecta armata încă din 1226, sugerăm o concluzie mai rezonabilă și un diagnostic retrospectiv, cel al ciumei, o boală mai veche care schimbă istoria și încă este prezentă”, au afirmat cercetătorii de la Universitatea Flinders.

Terminologia vagă utilizată pentru a descrie simptomele regelui și durata bolii fac mai rezonabilă existența ciumei bubonice, au mai spus ei.

Deși cauze mai fanteziste și eroice au fost atribuite decesului lui Ginghis Han, echipa subliniază faptul că istoricii trebuie să ia în considerare bolile pandemice atunci când analizează marile figuri istorice, „mai degrabă decât să încerce să-și asume cauze speciale, excepționale de deces”.

Descoperă.ro

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.