Reteaua Corect

Miezul Pământului se 'scurge' spre scoarță

Scris de newsreporter in 23 octombrie 2023 la 08:54, in ScIT. 470 vizualizari Intra in discutie Taguriheliu, lava, miez, pamant shortlinkhttp://crct.ro/nC5H

Un studiu al fluxurilor de lavă vechi și solidificate, care au o vechime de 62 de milioane de ani, a dezvăluit niveluri extrem de ridicate de heliu-3 (³He), un izotop rar care este asociat cu interiorul planetei noastre, relatează Știripesurse.

Examinarea probelor de lavă prelevate din arhipelagul insulei Baffin din partea canadiană a Arcticii arată că elementul rar heliu curge din miezul Pământului. Acest lucru respinge teoria că mingea uriașă de fier topit din centrul planetei noastre este strâns închisă și izolată de suprafața pământului.

"Cred că este interesant, deoarece arată că adâncimile Pământului sunt mai dinamice decât am crezut", a declarat Forrest Horton, geochimist la Woods Hole Oceanographic Institution și autorul principal al studiului, pentru Vice.

Raportul care dă de gândit

Potrivit acestuia, este destul de normal să vedem heliu-3 în pietre - nivelul său normal a fost mult timp cunoscut ca un anumit raport cu un alt izotop al heliului, care este conținut și în pietre - heliu-4. Dar în probele de lavă luate pe la Baffin, oamenii de știință au văzut un raport "imposibil" de heliu-3 la heliu-4.

Lava care curge de sub crusta pământului are, de asemenea, indicatori "normali" ai conținutului de heliu, deoarece este prezentă în mantaua Pământului. Dar aici era încă mai mult heliu decât în lava obișnuită. Prin urmare, oamenii de știință au sugerat că această lavă bogată în heliu "a apărut" din straturi mult mai adânci ale Pământului decât se întâmplă de obicei. "În mod tradițional, miezul și straturile exterioare ale planetei noastre (manta și crusta) au fost considerate a fi izolate geochimic (adică materialul nu a fost transportat înainte și înapoi)", a spus Horton, adăugând că materialul nucleului Pământului, sau cel puțin heliul din acesta, este cel care "se scurge" spre exterior.

După cum a remarcat omul de știință, adâncimile Pământului sunt mai dinamice decât se credea anterior: elementele se mișcă între părțile metalice și stâncoase ale planetei noastre.

Știripesurse

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.