Reteaua Corect

Marte: Roverul Perseverance a produs oxigen

Scris de newsreporter in 22 aprilie 2021 la 10:37, in ScIT. 852 vizualizari Intra in discutie Tagurinasa, oxigen, rover perseverance shortlinkhttp://crct.ro/nxIP

O nouă realizare a roverului Perseverance dă speranțe oamenilor că în curând vor putea coloniza planeta Marte. Roverul Perseverance al NASA a reuşit să transforme dioxidul de carbon din atmosfera planetei Marte în oxigen. Potrivit unei comunicări transmise de agenția spațială americană, aceasta este o premieră, dat fiind că s-a întâmplat pe o altă planetă, scrie Evz.

„Este o primă încercare crucială de a converti dioxidul de carbon în oxigen pe Marte”, a declarat Jim Reuter, administrator asociat la NASA.

Demonstraţia a avut loc pe 20 aprilie, iar cercetătorii din cadrul NASA speră că viitoarele versiuni ale instrumentului experimental vor pregăti terenul pentru pentru explorarea umană.

Perseverance a aterizat pe Marte pe 18 februarie cu misiunea de a căuta urme de viaţă fosilă.

NASA are noi perspective de explorare a planetei 

Mulțumită reușitei procesului de transformare a dioxidului de carbon în oxigen, opțiunile NASA cu privire la exploararea planetei Marte se deschid. Instalațiile de acest fel vor putea produce oxigen nu doar pentru viitorii astronauţi care vor ajunge pe planetă. Mai mult, astfel s-ar putea evita transportarea unor cantităţi mari de oxigen de pe Pământ. Acestea sunt esenţiale pentru a propulsa racheta pentru călătoria de întoarcere.

„Experimentul de utilizare a resursei de oxigen in-situ pe Marte” (Moxie) este o cutie aurie de mărimea unei baterii auto, situată în partea din faţă dreapta a rover-ului. Aceasta foloseşte electricitatea şi chimia pentru a diviza moleculele de CO2, producând oxigen şi monoxid de carbon.

În primul său experiment, Moxie a produs cinci grame de oxigen. Este o cantitate suficientă pentru ca un astronaut cu activitate normală să poată respira timp de zece minute. De altfel, echipamentul a fost conceput ca să genereze pnă la zece grame de oxigen pe oră.

Inginerii sunt optimiști în privința reușitei

Inginerii responsabili de Moxie vor efectua acum mai multe teste cu acest echipament. Ei vor încerca să mărească această primă cantitate de oxigen obținută. Conceput de prestigiosul Institut de Tehnologie din Massachusetts (MIT), Moxie a fost fabricat cu materiale rezistente la căldură pentru a tolera temperaturi de 800 de grade Celsius, necesare funcţionării sale. Un strat subţire auriu îl împiedică să radieze căldura şi să deterioreze roverul.

Potrivit inginerului MIT Michael Hecht, un Moxie de o tonă – acesta cântăreşte 17 kilograme – ar putea produce cele aproximativ 25 de tone de oxigen necesare unei rachete care să decoleze de pe Marte.

Producerea oxigenului din atmosfera planetei Marte, compusă în proporţie de 96% din dioxid de carbon, s-ar putea dovedi mai uşoară decât extragerea gheţii de sub suprafaţa planetei pentru a produce oxigen prin electroliză.

Evz

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.