Reteaua Corect

Laserul de la Măgurele: Scutul Nobel în fața concurenței neloiale

Scris de newsreporter in 18 iulie 2020 la 12:49, in ScIT. 720 vizualizari Intra in discutie Taguriconcurenta neloiala, laserul de la Măgurele, Nobel shortlinkhttp://crct.ro/nwog

România nu e doar țara termocentralelor pe cărbune, amenințate de iminenta tranziție energetică, ci are și șansa acțiunii de pionierat în noile tehnologii puțin poluante, grație posibilelor aplicații ale laserului de la Măgurele. Cu o condiție: statul român și UE să susțină ferm, în continuare, dezvoltarea celui mai puternic laser din lume. Ceea ce nu e deloc ușor în condițiile sabotajului pus la cale de Cehia, Ungaria, Italia și Lituania, relatează Știripesurse.ro.

Aceste țări, în locul cooperării de până acum, au optat pentru o competiție neloială, distructivă și în dezacord cu politicile europene care încurajează colaborarea științifică în cercetare, într-un moment de răscruce la nivel global, în care UE își decide locul pe harta revoluției tehnologice a secolului XXI. Aceasta cu atât mai mult cu cât dimensiunea științifică a proiectului finanțat din fonduri europene este garantată de colectivul multinațional de specialiști ai Institutului Național de Fizică Nucleară ”Horia Hulubei” și ai centrului ELI-NP (Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics), cercetători și ingineri proveniți din 26 de țări ale lumii – corp de elită girat de laureatul Premiului Nobel pentru Fizică în 2018, Gérard Mourou, inițiatorul proiectului ELI și autorul teoriei care a stat la baza construirii laserului de la Măgurele.

În calitatea sa de mentor științific al acestui efort de avangardă, profesorul Mourou a vizitat, zilele trecute, platforma pentru a analiza posibile soluții la provocările globale în plan climatic și energetic. Concret, se vizează demararea în acest an de experimente pentru utilizarea sistemului de laser în elaborarea unor noi tehnologii nucleare de producere a energiei nepoluante. De asemenea, se lucrează la descoperirea unor aplicații în protejarea mediului, pentru distrugerea deșeurilor nucleare, și în medicină, mai precis în tratarea cancerului.

România este, în acest moment, țara cu cea mai avansată infrastructură de cercetare din lume în domeniul laserelor de mare putere. Din martie anul trecut, laserul de la Măgurele, proiect cofinanţat din fonduri europene, a atins puterea de 10 PetaWatts, cea mai mare din lume. Sunt în curs experimente pentru a majora de două până la patru ori această putere.

Iar miza acestui demers este europeană – prin complexitate și implicații, prin finanțare și specialiștii din numeroase state membre ce lucrează la Măgurele. Dacă în România platforma se află pe lista instalațiilor și obiectivelor speciale de interes național, în UE se confruntă, din păcate, cu o rivalitate greu de înțeles, având în vedere unicitatea și avansul tehnologic și științific al infrastructurii de la Măgurele.

“Ceea ce a făcut România este spectaculos. S-a implicat, deoarece a văzut că aceste lucruri sunt pentru viitor”, declara recent laureatul Nobel 2018, Gérard Mourou. Iată de ce se impune de urgență o intervenție a Comisiei Europene pentru medierea unei soluții de ieșire din logica păguboasă a concurenței și revenirea la colaborare pentru soluții inovatoare în beneficiul tuturor cetățenilor UE.


Horia Blidaru, expert in politici europene

  • foto: Profesorul Gérard Mourou, în cursul uneia din vizitele la platforma Laserului de la Măgurele

Știripesurse.ro

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.