Reteaua Corect

Irlanda, un mormânt de mii de ani și misterul ”faraonului” din neolitic

Scris de newsreporter in 20 iunie 2020 la 11:31, in ScIT. 971 vizualizari Intra in discutie Taguriincest, Irlanda, mormant, Newgrange shortlinkhttp://crct.ro/nwfZ

Într-unul dintre cele mai vechi morminte neolitice din Europa, la Newgrange (Irlanda), arheologii au găsit dovezi despre viața conducătorilor de acum cinci milenii și despre obiceiuri care astăzi sunt cu strășnicie interzise, dar atunci erau permise în rândul elitelor. Newgrange este cu câteva sute de ani mai vechi decât piramidele și a uimit prin dimensiunile uriașe pentru acea perioadă și prin cunoștințele astronomice ale celor care l-au ridicat, scrie Hotnews.ro.

Analizele ADN arată că oamenii îngropați la Newgrange au fost descendenți ai fermierilor veniți din Anatolia, iar dintre cele 44 de genomuri analizate, două au aparținut unor vânători - culegători autohtoni.

Primii megaliți (monumente foarte mari de piatră) europeni au apărut acum 7.000 de ani după ce agricultura a apărut pe continent, adusă printr-o migrație vastă de fermieri din Anatolia, începând cu nouă milenii în urmă. Analizele ADN au arătat că acești fermieri aveau un profil genetic diferit de vânătorii - culegători autohtoni. Nu se știe exact ce s-a întâmplat când cele două populații s-au întâlnit, dar autohtonii au dispărut treptat.

Tumulul de la Newgrange a fost construit acum 5.200 de ani și piatra a fost adusă de la peste 100 km depărtare, lucru extraordinar de greu pentru uneltele de atunci. A fost construit cu 600 de ani înainte de Marea Piramidă din Gizeh și cu un mileniu înainte de Stonehenge.

Newgrange este cel mai cunoscut dintre cele trei ”morminte - pasaj” (dolmene) din necropola Bru na Boinne și încorporează 200.000 de tone de piatră și pământ.

Newgrange este celebru pentru faptul că lumina soarelui pătrunde în camera mortuară la solstițiul de vară, dovadă că cei care au ridicat uriașul monument aveau cunoștințe vaste de astronomie.

Locul a fost prezentat și într-unul dintre episoadele serialului Ancient Aliens unde s-au făcut legături (fanteziste!) cu extratereștrii de pe Sirius.

Dolmenul este un monument funerar megalitic alcătuit dintr-o piatră plată așezată orizontal pe două sau mai multe pietre verticale, acoperind o cameră mortuară. Cele mai mari dolmene se prelungesc de-a lungul a mai multor zeci de metri, formând așa-numitele „alei acoperite”.

Surse: The Irish Times, CNN, The New York Times

HotNews.ro

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.