Reteaua Corect

Interviu: Ce îi rezervă viitorul laserului de la Măgurele

Scris de newsreporter in 19 martie 2019 la 10:34, in ScIT. 68 vizualizari Intra in discutie Taguriinterviu, laserul de la Măgurele, nicolae zamfir shortlinkhttp://crct.ro/nub3

Prof. dr. Nicolae Zamfir, directorul Laserului de la Măgurele, explică într-un interviu pentru HotNews.ro care sunt pot fi aplicaţiile pe care cel mai puternic laser din lume le poate aduce cercetării ştiinţifice.

Prin sistemul cunoscut ca laserul de la Măgurele, care săptămâna trecută a atins puterea maximă planificată de cercetători- de 10 petawaţi- oamenii de ştiinţă vor cerceta fenomenele noi care apar când materia este supusă unor condiţii atât de extreme. În interviu, Nicolae Zamfir vorbeşte şi despre dificultăţile pe care le întâmpină cu angajarea cercetătorilor străini. Pe lîngă dificultăţile cu recunoaşterea diplomelor, Laserul de la Măgurele nu poate angaja dacă nu este aprobată cota pentru muncitori străini. În opinia lui Zamfir, România ar trebui să se modernizeze în privinţa primirii de cercetători din străinătate. "Dacă luăm procentul de cercetători străini care lucrează la noi şi îl comparăm cu cel din orice institut din străinătate este infim. Peste tot spre aproape de jumătate sunt străini. Eu cred că putem face aşa: ori ne deşteptăm şi intrăm în circuit, ori închidem graniţele ca să nu mai plece ai noştri. Altfel toată lumea pleacă şi noi nu aducem nimic. Păi de unde să tot producem?", a spus Nicolae Zamfir.

Pe scurt: 

-Despre laserul de la Măgurele. Ideea este să vedem fenomenele noi care apar când materia este supusă unor condiţii atât de extreme, să le înţelegem, probabil că vor fi legi noi care vor trebui desluşite şi clarificate, iar scopul apoi este de a încerca să desluşim unele din tainele universului.

-Despre clădirea în care este laserul. În interior este presiune mai mică decât în exterior astfel încât atunci când deschidem uşa aerul posibil contaminat să nu iasă şi să fie numai aer care intră. Aerul din interior este filtrat, măsurat şi numai după aceea este eliberat în atmosferă. Este stabilitate în temperatură, stabilitate deosebită până la o jumătate de grad nu are voie să varize temperatura in interior, pentru că altfel perturbă echipamentul. 

-Despre angajările de la Măgurele. Noi pentru orice angajare trebuie să luăm aprobare de la oficiul pentru ocuparea forţei de muncă, că acel post nu e cerut de nimeni. În ianuarie am fost blocaţi pentru că se terminase cota pentru muncitori străini şi nu era aprobată noua cotă de muncitori străini. Noi la AJOFM mergem la rând cu muncitorii din construcţii.

Despre soluţia deblocării situaţiei sistemului gamma. Să facem o nouă procedură de achiziţie publică. Mai avem şi timp dacă ar fi 2023, noi avem şi banii pe care nu i-am folosit până acum. Am putea să finalizăm aşa cum avem prin decizia Comisiei Europene şi prin aprobarea Guvernului României.

INTERVIUL PE LARG

HotNews.ro: De câteva zile, România are cel mai puternic laser din lume. Ce este acest laser atât de puternic şi la ce foloseşte?

Nicolae Zamfir: Chiar dacă este cunoscut sub denumirea de Laserul de la Măgurele este un sistem, nu este o singură componentă, sunt mii de componente destul de sofisticate, a implicată foarte multă cercetare, dezvoltare. Este prima dată în lume când se realizează un astfel de sistem. Concentrează într-un fascicul o intensitate luminoasă ieşită din comun. 10 petawaţi înseamnă 10 milioane de miliarde de waţi. Şi cred că cea mai plastică comparaţie este: 10 petawaţi înseamnă a zecea parte din întreaga putere a soarelui pe pământ, concentrată într-o rază de lumină. Şi apoi, această rază este concentrată pe o suprafaţă extrem de mică, de nivelul unui milimetru pătrat, astfel încât materia este supusă unor condiţii extreme, condiţii care nu există pe pâmânt, nici în laborator, nici în natură. Cercetătorii presupun că există aşa ceva în univers şi că lumina, forţa generată de lumină, este cauza unor efecte care se observă în univers. Ideea este să vedem fenomenele noi care apar când materia este supusă unor condiţii atât de extreme, să le înţelegem, probabil că vor fi legi noi care vor trebui desluşite şi clarificate, iar scopul apoi este de a încerca să desluşim unele din tainele universului. În paralel cu aceste studii fundamentale vor fi şi o serie întreagă de cercetări aplicative. Din ce s-a planificat e o serie întreagă de cercetări pentru elaborarea unor tehnologii noi în diverse direcţii. Cele mai interesante pentru public sunt cercetările biomedicale.

Citiți continuarea pe Hotnews.ro

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.