Reteaua Corect
Sorin Rosca Stanescu

Inteligența artificială îngenunchează Google

Scris de Sorin Rosca Stanescu in 29 ianuarie 2023 la 11:37, in ScIT. 1125 vizualizari Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nAOf

Acționarii Google sunt în panică. Inteligența artificială, lansată de curând pe piață și cunoscută sub numele de ChatGPT, sparge toate tiparele. Cucerește lumea într-un ritm amețitor. Pare infailibilă. Iar unii vorbesc deja despre un potențial pericol uriaș pe care îl prezintă. Ultima știre e că acest chat bot, la solicitarea unui parlamentar din Statele Unite, a elaborat un proiect de lege. Cât este adevăr, cât este ficțiune, cât de justificată este teama de această nouă descoperire a savanților IT?

Chat botul, cunoscut sub numele de ChatGPT, are un motor de căutare total diferit față de Google. Atunci când cauÈ›i ceva pe Google, primeÈ™ti diverse linkuri pe care le poÈ›i accesa, după care trebuie să faci efortul de a sintetiza de unul singur, cum te duce capul, informaÈ›iile la care ai acces. Chat botul ChatGPT, această inteligență artificială de ultimă generaÈ›ie îÈ›i oferă, pur È™i simplu È™i instantaneu, atât pe laptop cât È™i pe telefonul mobil È™i în ce limbă doreÈ™ti, informaÈ›ia gata ,,mestecată’’. SenzaÈ›ional este că, dacă după câteva minute formulezi o cerere idenitică, primeÈ™ti un răspuns mai complet, pentru că, între timp, în spaÈ›iul virtual au intrat din toată lumea noi informaÈ›ii pe care, din nou, chat botul le-a sintetizat. 

AÈ™adar, această inteligență artificială îÈ›i oferă, practic, în timp real, o cunoaÈ™tere fără limite. Omul obiÈ™nuit dobândeÈ™te, prin informaÈ›iile pe care le primeÈ™te, de o bogăție uluitoare, verificate È™i extrem de inteligent sintetizate, o putere supranaturală. 

Google este în panică pentru că nu mai reuÈ™eÈ™te să È›ină pasul cu noua tehnologie. Iar consecinÈ›a este că acÈ›iunile Google urmează să scadă vertiginos. Dar există È™i o teamă care se răspândeÈ™te cu viteza fulgerului pe glob, justificată sau nu, că noua inteligență artificială ar putea deveni un pericol real pentru omenire. În mai multe sensuri. Mediile È™colare È™i universitare, de pildă, ca de altfel È™i mediile academice, se tem că tinerii sau doctoranzii nu vor mai face efortul de a aduna informaÈ›ii, de a fora cunoÈ™tinÈ›e, de a le sintetiza în funcÈ›ie de propria inteligență È™i cultură È™i de abilitățile personale È™i că în schimb, vor prezenta lucrări pentru care nu au făcut în realitate nici cel mai mic efort. Toate de nota 10. Astfel încât apar voci care sugerează, sau chiar solicită, în mod explicit, că acest tip de inteligență artificială ar trebui interzisă pentru anumite categorii de persoane. Dar cum să faci această interdicÈ›ie să funcÈ›ioneze? Din punct de vedere tehnic, pare imposibil. 

Dacă inteligenÈ›a artificială este capabilă să facă legi, ce rost mai au, în aceste condiÈ›ii, parlamentarii? Care mai este rostul dezbaterilor? Sau al consultărilor publice? Și dacă tot ne vin legile de-a gata, nu cumva È™i aplicarea acestora va fi încredinÈ›ată inteligenÈ›ei artificiale? Un procuror, un avocat sau un judecător este obligat să facă, uneori, eforturi uriaÈ™e, pentru a găsi cele mai bune soluÈ›ii legale în legislaÈ›ii care, uneori, sunt extrem de stufoase. Sau chiar controversate. Ori inteligenÈ›a artificială ar putea instantaneu să ofere un verdict corect. Care să È›ină cont de toate detaliile legislaÈ›iei. Și unde mai pui că pretutindeni, judecătorii sau curÈ›ile cu juri au un anumit grad de subiectivitate? De aceea, verdictele, în cauzele civile, comerciale sau penale, se dau È™i în funcÈ›ie de conÈ™tiinÈ›a intimă a magistratului. Sau a juratului. InteligenÈ›a artificială ar scoate din joc convingerea intimă. Adică ceea ce numim conÈ™tiinÈ›a celui care aplică legea. 

Am oferit mai sus doar câteva exemple. Desigur, pericolele semnalate de unii È™i de alÈ›ii, pericolele potenÈ›iale, sunt mult mai multe. Dar oare când a apărut locomotiva, nu au fost semnalate È™i atunci o serie întreagă de pericole? Nu au fost È™i atunci voci care au prevestit sfârÈ™itul lumii? Și nu au existat victime ale acestei fascinante invenÈ›ii de natură feroviară? Și totuÈ™i, lumea a mers mai departe. Omenirea a evoluat. Locomotiva i-a imprimat o nouă viteză. Eu cred că la fel se va întâmpla È™i cu inteligenÈ›a artificială. Vom È™ti să o È›inem sub control!


Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.